Завдяки прокуратурі Рівненщини до бюджету надійде збільшена у 100 разів орендна плата за користування майже 60 га землі.

Органи прокуратури Рівне нської області, застосовуючи представницькі повноваження, домоглися прийняття органом влади нових рішень та укладання додаткових договорів, якими збільшено у 100 разів розмір орендної плати за користування майже 60 га землі.

Йдеться про дві земельні ділянки площами 21 та 37 га, вартість котрих становить 1,5 млн грн, які на підставі розпорядження Рокитнівської районної державної адміністрації були надані в оренду двом громадянам для ведення фермерського господарства.

Прокуратура зʼясувала, що орендарі уникали сплати передбаченого законодавством розміру орендної плати, оскільки його орган влади встановив без проведення нормативної грошової оцінки землі, що є порушенням діючого законодавства. Як наслідок – бюджет не отримував значні кошти.

Лише після реагування прокуратури шляхом пред’явлення до суду позовів орендарі розробили нормативну грошову оцінку земельних ділянок, яку затверджено рішенням районної ради, та у подальшому укладено додаткові угоди, якими встановлено орендну плату за землю у розмірі 4 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Таким чином, завдяки прокуратурі захищено інтереси держави та приведено у відповідність до діючого законодавства договори оренди двох земельних ділянок, згідно з умовами яких до місцевого бюджету щорічно буде сплачено відповідно 11 та 20 тис грн, що у 100 разів більше розміру орендної плати, яка вносилася раніше.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівне нської області.