Зазвичай квіти дарують на особливі події, знаменні дати і свята. Подаровані букети нагадують про важливі дні в нашому житті, тому стає дуже сумно, коли квіти швидко в’януть і про чудових святкових миттєвостях залишаються лише спогади. Проте існує кілька секретів щодо того, як зберегти букет свіжим більш тривалий час.

Як доглядати за зрізаними трояндами?

Стебла троянд необхідно підрізати безпосередньо у воді і перед тим, як опустити їх у вазу, слід стебло розрізати на 3-4 частини на довжину приблизно в 2-3 сантиметри. Крім цього, потрібно підібрати підходящу вазу. У керамічній вазі процеси гниття сповільнюються завдяки тому, що в неї не потрапляє світло. Якщо ж такий в будинку немає, і доводиться користуватися скляним вазою, то розчиніть в ній півтаблетки звичайного аспірину і тільки потім опустіть всередину квіти. Прив’ялі троянди рекомендують на кілька хвилин помістити в гарячу воду, але тільки після поновлення зрізу на стеблах.

Як доглядати за зрізаними тюльпанами?

Ці тендітні весняні квіти потребують особливого догляду. Вони дуже швидко в’януть, а значить, потрібно докласти зусилля, якщо ви хочете милуватися ними довше.

Тюльпани дуже важко адаптуються до нових умов, тому їх не рекомендується одразу ж ставити у воду. Спочатку треба рівно обрізати всі стебла. Потім намочити газету холодною водою, загорнути в неї квіти і покласти їх в прохолодне місце. Тільки через 1 годину можна переміщувати їх у вазу.

Використовувати відстояну при кімнатній температурі воду. В залежності від кількості кольорів підберіть підходящу за розміром вазу і налийте достатню кількість води – тюльпани люблять «пити». Не ставте квіти поряд з опалювальними приладами і на протязі.

Як і більшість квітів, тюльпани потребують свіжої води щодня. Якщо можливості змінити воду не буде, то обов’язково додайте у воду щіпку лимонної кислоти або потовчений аспірин.



квіти стоять довше

Як доглядати за зрізаними герберами?

Як тільки квіти потрапили до вас у руки, їх потрібно покласти в таку ємність з водою (не вазу!) в якій ви зможете обрізати їх не виймаючи. Для цього підійде неглибокий таз. Насамперед, це дозволить квітам надолужити втрачений запас вологи, а також обрізання у воді подовжує їхнє життя. На стеблах потрібно робити косий зріз ножем.

Гербери відрізняються тим, що їх висота впливає на тривалість життя: чим вони коротші, тим довше зберігатися в букеті. Тому для них потрібно вибрати невисоку вазу і налити в неї стільки води, щоб вона покривала стебла не більше ніж на 4 сантиметри. При цьому рекомендується стебла розташувати таким чином, щоб вони не упиралися в дно вази, інакше із-за ваги головок вони ушкодяться.

Для гербер підійде відстояна вода. В неї потрібно додати щіпку лимонної кислоти, таблетку аспірину або активоване вугілля. Її необхідно замінювати свіжою кожні два дні, оновлюючи при цьому зріз стебел.

Як доглядати за зрізаними ліліями?

Особливу увагу варто приділити тому, що поверхня зрізу повинна щодня оновлюватися. Також важливо два рази в день міняти воду і видаляти листя, які починають гнити у воді.

Для лілій рекомендують у воду додавати цукор. У випадку з цими квітами така добавка просто необхідна – вона робить склад води максимально придатний для тривалого зберігання квітів.

Дуже важливо щоб вода не була теплою, інакше лілії швидко розкриються і також швидко зів’януть і опаде. Крім цього можна видалити тичинки у квіток. Це не тільки продовжить їх життя, але і позбавить вас від зайвої збирання обсипається пилку.



квіти стоять довше

Як доглядати за зрізаними хризантемами?

Ось ці квіти можна назвати довгожителями серед зрізаних. Деяким вдається одним букетом милуватися цілий місяць, але, звичайно ж, не без праці.

Якщо вам подарували букет з розпустилися квітами, але можете сміливо відламати частину стебла, а не обрізати його.

Так як у хризантеми багато листя і вони швидко гниють, дуже важливо видаляти їх перед тим як перший раз помістити у вазу, а також в подальшому по мірі необхідності.

Що стосується води, то її треба спочатку відстояти протягом декількох годин і тільки потім використовувати для хризантем. Якщо вона дуже жорстка, то пом’якшить її чайна ложка оцту. Води в вазу потрібно налити стільки, щоб вона покрила приблизно половину всієї довжини стебла. Міняють воду в хризантемах кожен день.

Не ставте в одну вазу з хризантемами інші квіти. Виберіть для них прохолодну затемнену і не прокурену кімнату, інакше хризантеми довго не простоять. Також як тюльпани, їх можна на ніч прибирати в холодильник, попередньо вийнявши з води і загорнувши у вологу газету.

Джерело