У Держлікслужбі України розпочався Проект «Поглиблення потенціалу фармацевтичного інспектування», який реалізується Головним Фармацевтичним Інспекторатом Польщі та спрямований на підтримку Держлікслужби у її прагненні гармонізації законодавства та інспектування з європейськими стандартами. 21 вересня спеціалісти Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області беруть в ньому участь у режимі аудіо-конференції. Про це повідомляє начальник Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області ((https://www.facebook.com/profile.php?id=100001296681458&pnref=friends.search)(Сергій Лебедь)) на своїй сторінці у ФБ.



pic

Зокрема Сергій Лебедь відзначив найцікавіше з польського фармацевтичного законодавства, зі слів польських колег:

- Лікар має право виписати рецепт на незареєстрований в Польщі лікарський засіб, термін дії якого 120 діб. З цим рецептом хворий звертається спочатку в МОЗ, де консультант вивчає доцільність такого призначення, і надає дозвіл для цільового імпорту. Потім хворий несе цей рецепт в будь-яку аптеку, до обов'язків якої відноситься звернутися до дистриб'ютора, який ввезе цей лікарський засіб в Польщу в тій кількості, яка виписана в рецепті, та доставить до аптеки, яка повідомить хворого, що препарат можна отримати.

- Для тривалого використання ліків хронічними хворими, і зменшення їх візитів до лікаря за рецептом, лікар може виписати одразу кілька рецептів (максимально 12) на один лікарський засіб, і на кожному рецепті проставляється дата, з якої можна відпустити з аптеки наступний раз цей лікарський засіб.

- До обов'язків аптеки віднесено прийом від населення непридатних або протермінованих лікарських засобів. Для цього в аптеці може розміщуватися бокс для збору лікарських засобів (доступ лише на вкидання). Один раз в місяць організація, що має дозвіл на знищення, збирає та знищує не придатні ліки за рахунок коштів місцевих органів виконавчої влади.

- Мінімальна площа аптеки або 100 м. кв. (для міст), вартість ліцензії екв. 2200 дол. США, і менше 100 м. кв. (для сіл), вартість ліцензії екв. 500 дол. США.

- Відпуск, облік наркотичних, психотропних ЛЗ покладено виключно на завідуючого аптекою. За його тимчасової відсутності, може бути письмово покладено на магістра фармації з дворічним стажем роботи у цій аптеці за його письмової згоди, але не довше ніж 30 днів (на час відпустки, хвороби завідуючого). Кожен рецепт на наркотичний ЛЗ промаркований спеціальним штрих-кодом, який зчитується обладнанням аптеки (90% аптек підключені до єдиного програмного забезпечення), і не дозволяє повторного відпуску наркотичного ЛЗ за цим рецептом.

- Термін придатності пільгового рецепта - 1 місяць, на наркотичні психотропні ЛЗ - 1 місяць, на антибіотики - 7 днів, для тривалого індивідуального використання - 90 днів.