Коли саджати дерева - навесні або восени? Абсолютно однозначна відповідь на це питання навряд чи існує: і рік на рік за погодними умовами не припадає, і ґрунти на кожній ділянці свої, та й будь-який саджанець, як усякий живий організм, відрізняється індивідуальністю.

Як тільки завершаться осінні турботи на грядках, у руках дачників, що відправляються на свої ділянки, з'являються саджанці з дбайливо вкритим корінням. Починається коротка, але дуже відповідальна пора посадки дерев, і хто переконаний у правильності саме осіннього вибору, нітрохи не помиляється.

Переваги осінньої посадки:

- Це вигідніше. Саджанці восени купувати набагато вигідніше: і розплідники, і садівники-приватники починають реалізацію тільки-но викопаного посадкового матеріалу - звідси великий вибір, доступна ціна й можливість оцінити якість покупки. Рослини в цю пору часто продаються й з останнім листям, і зі свіжим корінням (які можуть свідчити про здоров'я саджанця). До того ж, сумлінні садівники нерідко демонструють і плоди, властиві саме цьому сорту, що дуже важливо для покупця.

- Це простіше. Турбот осіння посадка доставить небагато - можна обмежитися одним поливом, а природа сама доробить інше. Осіння погода й дощі забезпечать саджанцю необхідну вологість ґрунту й комфорт. Справа в тому, що, незважаючи на період спокою, який наступив, корені деревця продовжують рости, поки ґрунт не охолоне до температури +4 C. Вчасно посаджені рослини до настання стійких заморозків уже встигнуть виростити тоненькі вбираючі корінці й у новому сезоні рушать у ріст на цілих два, а то й три тижні раніше тих саджанців, що посадили навесні.

- Це заощаджує час. Чисто "людський фактор" - осіння посадка дерев звільнить дачнику сили й час на інші садові турботи, яких навесні буде "вище голови". Особливо сприятлива осіння посадка в південних регіонах, де зими "теплі". Земля не промерзає на глибину залягання коренів, і молодим деревцям не загрожує переохолодження і вимерзання.

Мінуси осінньої посадки:

- Сильні морози здатні погубити незміцнілі деревця. Зима багата на стресові для саджанців ситуації: сильний вітер, ожеледь, снігопади та інші погодні неприємності можуть поламати молоді рослини.

- Пізньою осінню й узимку саджанці нерідко ушкоджують гризуни. Ну й за час відсутності господарів саджанці на дачі просто можуть украсти інші любителі плодових дерев.

Джерело