Ми вже раніше повідомляли, що ((http://rivne1.tv/news/71433)(11-річний Давид Фесюк з Дубного цьогоріч став голкіпером мадридського «Реала»)). Тепер про історію хлопця написав ((https://football24.ua/yak_vidmoviti_barseloni_cherez_messi_i_potrapiti_v_akademiyu_reala_prigolomshliva_istoriya_11richnogo_ukrayintsya_yakogo_nazivayut_drugim_kasilyasom_n337910/)(Футбол 24)).

Як відмовити "Барселоні" через Мессі і потрапити в академію "Реала". Надихаюча історія 11-річного українця, якого називають "другим Касільясом"

"Футбол 24" розповідає історію, у яку важко повірити з першого разу.

Українець у "Реалі"! Новина про те, що 11-річний уродженець Дубна зацікавив академію Королівського клубу, упродовж одного дня прошила блискавкою практично всі спортивні сайти і не тільки. Однак переїзд Давида Фесюка в Мадрид був під загрозою зриву практично до останнього моменту. Про це знають далеко не всі.

…Маленького Давида змалечку приваблював спорт. Не дивно – вплинули гени і батьківське виховання. Ігор Фесюк, тато хлопчака, ще в часи Союзу займався легкою атлетикою. У 1988-му він навіть входив у топ-10 найкращих бігунів Української РСР на дистанції 800 метрів. Потім – розвал колись могутньої держави, нестабільність, безгрошів’я, скрута. "Спортом дітей не прогодуєш", – вирішив глава сімейства і започаткував власну справу. Вести бізнес у наших реаліях – це філантропія та екстрім в одному флаконі. Зрозумівши, що на Батьківщині ловити нічого, Фесюки переїхали чотири роки тому у значно комфортнішу для підприємництва Словаччину.

Давид Фесюк на той час вже чітко вирішив для себе, що хоче стати футбольним голкіпером. "Його кумири – Джо Харт, Мануель Нойєр та Кейлор Навас, – розповідає "Футбол 24" Ігор Фесюк. – Із Навасом сину навіть пощастило поспілкуватися". Сім’я осіла у місті Банська Бистриця, де хлопець записався у клуб Марека Гамшіка. Першим тренером Давида став віце-президент клубу Іван Штулайтер.

Українець прогресував шаленими темпами, що не залишилося непоміченим з боку Гамшіка. Капітан "Наполі" і збірної Словаччини періодично навідується у свою футбольну школу, щоб надихнути дітвору до прогресу, а також фінансує поїздки вихованців на різноманітні дитячі турніри в Італію. "Марек дуже любить мого сина. Як, зрештою, всіх інших дітей", – зауважує Ігор Фесюк. Він також особисто знайомий із словацьким футболістом №1.



pic

Справжнє визнання прийшло до юного голкіпера зовсім нещодавно. Клуб Марека Гамшіка поїхав на UNIOR CUP 2016, за підсумками якого Давид Фесюк став найкращим голкіпером цього міжнародного турніру. "Нам одразу посипалися шалені пропозиції. І не лише від "Реала", а й від академій "Барселони" (легендарна "Ла Масія"), "Аякса", віденського "Рапіда". Ми були шоковані, – усміхається Фесюк-старший. – Вибір сина зупинився на Мадриді, бо "Реал" – його улюблений клуб. "Барса"? Це, мабуть, єдиний клуб у світі, який не викликає в Давида жодних симпатій. Причина, напевно, у персоні Мессі. Серед теперішніх дітей він не в авторитеті. Можливо, через надмірну пихатість".

Хлопець вирушив у Мадрид на 6-тижневі літні збори. Після першого тижня Фесюки почули від мадридців заповітне: "Залишайте сина в нашій академії". Загалом у період тренувальних зборів Давид зіграв 6 матчів, у яких пропустив лише 2 м’ячі. Додому сім’я повернулися із змішаними почуттями. Абсолютна радість поєднувалася із розгубленістю – як бути далі?

"Головна проблема ось у чому. На базі академії функціонує інтернат із 24-годинним доглядом за дітьми, віком від… 14 років. Молодші ж не мають права на проживання там, – пояснює Ігор Фесюк. – Вихід – жити із батьками або офіційним опікуном. Нам належало у дуже стислі терміни визначитися з опікуном, що практично нереально, або ж переїхати у столицю Іспанії всією сім’єю. Серед нас ніхто не спілкується іспанською, до того ж у Словаччині – бізнес. З іншого боку не хотілося втратити для сина таку розкішну нагоду".



pic

Фесюки подумали… Потім ще раз подумали – і таки схопилися за шанс, можливо, усього життя, люб’язно наданий "Реалом"! Сім'я поїхала у Мадрид.

Що собою являє академія "Реалу"? Навчальну вертикаль очолює Іньякі Бене – людина непростої долі. Свого часу він мріяв стати футболістом, але у 18-річному віці змушений був змиритися із страшним вироком – важка травма поставила хрест на кар’єрі гравця. Зібравши волю в кулак, Бене спершу попрацював вчителем фізкультури, а згодом отримав тренерський диплом. Доля повернула йому боржок – Іньякі працевлаштувався в академії, де сам колись опановував ази футболу. Зараз він керує гігантською структурою із 13 команд, де займаються хлопчаки, віком від 7 до 18 років.

"За навчання кожної дитини у престижній приватній школі академія "Реала" сплачує 30 тисяч євро на рік, а також організовує повне матеріальне забезпечення для навчального процесу і тренувань, – зазначає Ігор Фесюк. – В індивідуальному порядку може надаватися матеріальна допомога – на кишенькові витрати, так би мовити. А ось стипендії, як такої, не існує".



pic

"Вся інформація у ЗМІ, що мій син є вихованцем українського футболу – некоректна. В Україні він не грав, – продовжує батько. – У Європі не існує офіційних міжнародних ліг або чемпіонатів у віковій групі U-12. Проте саме з вікової групи U-12 починають формувати збірні для участі у товариських зустрічах або міжнародних турнірах. Давида вже номінували до збірної Словаччини. Найближчим часом він повинен зіграти 3 матчі – проти Голландії, Австрії та Чехії".

Як бачимо, словаки дуже швидко зорієнтувалися у талантах української зірочки. Тож нашим вболівальникам занадто рано потирати руки від радості, що Шовковському і П’ятову у "Реалі" підростатиме гідна заміна. З іншого боку – Давид Фесюк небайдужий до історичної батьківщини. Він із неприхованим інтересом стежить за виступами збірної України, а його улюблені гравці – Ярмоленко та Коноплянка. Отже, для нас ще не все втрачено.