З 1 жовтня українці зможуть оформити новий паспорт у вигляді пластикової картки. Втім, у Рівному нововведення стане доступним для всіх охочих дещо пізніше. Нині ж отримати такі паспорти можуть лише 16-річні рівняни.

За словами начальника управління державної міграційної служби в Рівному Людмили Петняк, з 11 січня цього року пластикові паспорти розпочали видавати рівнянам, яким виповнилося 16 років, тобто тим, хто отримує документ вперше.

- Відповідно до змін у законодавстві, з 1 жовтня в Україні має бути започатковано оформлення нових паспортів у вигляді пластикової картки для громадян. Однак через підготовку усіх нормативно-правових актів, які для цього необхідні, видачу таких паспортів для дорослого населення у Рівному відтермінували до 1 листопада, - каже Людмила Петняк.

Тим часом у центрі надання адміністративних послуг рівняни зможуть отримати ID-картки замість паспортів ще пізніше.

- Передбачається, що повноцінну заміну старих документів на пластикові паспорти ми розпочнемо вже з нового року. До того, можливо, вдасться частково почати видавати пластикові паспорти. Адже наразі ми перероблюємо перший поверх у будівлі Рівне нської облради, де знаходиться ЦНАП, і маємо встановлювати там необхідне обладнання. Це потребує часу, - розповідає директор Рівне нського ЦНАПу Віталій Герман.

Він повідомив, така затримка пов'язана з певними бюрократичними моментами.

- Ми брали участь у грантовому проекті “Модернізація центрів надання адміністративних послуг”. Проте, подавши документи на участь у проекті в нас змінилася адреса і потрібно було вносити зміни в грантову документацію. Це зайняло майже півроку, бо ЄС дуже ретельно ставиться до бюрократичних моментів. Так, зараз ми отримали 1 мільйон гривень грантових коштів на закупівлю обладнання для виробництва пластикових паспортів. Ще 650 тисяч гривень на ці потреби виділили з бюджету Рівного, - зазначив Віталій Герман.

Нагадаємо, головним мотивом запровадження нових паспортів є їх захищеність від підроблення. Новий паспорт містить електронний безконтактний носій, який неможливо змінити або скопіювати.

Згідно закону, паспорти будуть видаватися кожному громадянину України, який досягнув 14-річного віку. Особам, що не досягли 18-річного віку, паспорт оформлятиметься на 4 роки, а всім іншим – на 10 років. Обов’язкової заміни, так само як і встановлення граничних термінів дії раніше виданих документів не передбачається. Таким чином, представники старшого покоління за бажання зможуть невизначено довгий термін користуватися паспортами у вигляді книжечки, пише acc.cv.ua.

Однак нові паспорти старого зразка більше не видаватимуть.   Нові документи у вигляді пластикової картки оформлятимуть при зверненнях громадян щодо втрати, псування, зміни прізвища, або за необхідності вклеювання фотокарток при досягненні 25- або 45-річного віку.

Новий документ може бути оформлений за бажанням особи. Нові паспорти міститимуть номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Він буде нанесений на паспорт графічно та занесений до електронного чипа.

Таким чином, у власників таких паспортів відпаде потреба у паперових довідках з фіскальної служби. Зчитати інформацію, яка нанесена на чип, можна буде навіть за допомогою сучасних смартфонів.