«Кока-Кола» — один з найвідоміших і популярних напоїв у світі. Не дивно, що з ним пов’язано безліч цікавих фактів.

Бренд Coca-Cola знає близько 94% населення Землі. Маркетологи компанії стверджують, що «Кока-Кола» — друге слово, яке може вважатися інтернаціональним (перше — «окей»).

Середньостатистичний землянин споживає яку-небудь продукцію компанії Coca-Cola як мінімум раз на чотири дні. Цікаво, що напої компанії виробляються не тільки під торговою маркою «Кока Кола-» — компанії належить ще близько 500 інших брендів.

Рекламний бюджет Coca-Cola вважається одним з найбільших у світі. Компанія витрачає на рекламу більше, ніж Microsoft і Apple.

На виробництво жерстяних банок для «Кока-Коли» йде понад 17% всього алюмінію, виробленого на заводах Сполучених Штатів.

До 1904 року кожна пляшка коли містила 60 мг кокаїну. Зараз у рецептуру напою також входить екстракт листя коки, але вже позбавлений своєї наркотичної складової.

Щоб зробити «Кока-Колу» менш нудотною і солодкою, до її складу була включена ортофосфорна кислота. Завдяки цьому «Кока-Кола» може використовуватися в якості миючого засобу, нехай і слабенького. У деяких штатах США поліцейські тримають в патрульних машинах 8 літрів коли, щоб змивати криваві плями з дорожнього полотна на місцях ДТП: в таких ситуаціях знаменитий напій набагато ефективніше звичайної води.

Для отримання літра коли потрібно витратити 2 літри питної води. Не дивно, що кожен день заводами корпорації Coca-Cola витрачається близько 300 мільярдів літрів прісної води.



факти про кока колу

У Гонконзі місцеві жителі п’ють гарячу «Кока-Колу», щоб вилікуватися від застуди, а на деяких курортах колою протирають шкіру, обпалену медузою. Кажуть, це допомагає зменшити біль і сприяє швидкому загоєнню. Хоча, з точки зору медицини, обидва ці факти є дуже сумнівними.

Цікаво, що спочатку «Кока-Кола» продавалася як засіб від головного болю, нервових захворювань та імпотенції.

Найвищий рівень споживання коли на душу населення зафіксовано в Ісландії та Мексиці. Чому саме в цих двох країнах, абсолютно не схожих один на одного, не знають навіть маркетологи в самій компанії Coca-Cola.

В Індії «Кока-Колою» обпризкують посіви, щоб захистити їх від шкідливих комах. Шкідники гинуть не тільки від шкідливої речовини, але і від мурашок, залучених цукром, якого в колі дуже багато. Цікаво, що обробка полів «Кока-Колою» обходиться індійцям дешевше, ніж спеціальними пестицидами.

Деякі дайвери і пейнтболісти протирають колою свої маски зсередини, щоб вони не запотівали.



факти про кока колу

У багатьох арміях світу «Кока-Колою» відмивають колеса військової техніки перед парадами і оглядами. Якщо їх мити звичайною водою, залишається сірий грязьовий наліт. Зате після миття колою покришки виглядають, як ніби їх щойно привезли з заводу.

Цікаво, що рецепт «Кока-Коли» вважається строго секретним. Нібито до нього мають доступ лише вищі керівники корпорації. Насправді цей факт не більше, ніж міф. Точна формула напою відома практично всім технологам, працюючим на заводах компанії. Інша справа, що рецепт є комерційною таємницею, тому працівники Coca-Cola його і не розголошують.

Компанія Coca-Cola є спонсором Олімпійських Ігор з 1928 року. Довше Олімпіаду не спонсорував ніхто.

Сучасний спосіб Санта-Клауса був створений шведським художником Х. Сендбломом за замовленням компанії Coca-Cola, яка потребувала маркетингового різдвяного символу.

Джерело