(*21 вересня Православна церква відзначає одне з 12 головних церковних свят - Різдво Пресвятої Богородиці або як його ще називають - Друга Пречиста.*) А у народі існує ще така назва як "осенина", бо вважається, що з цього дня осінь наступає.

Марія була обрана на роль матері Ісуса Христа, оскільки була дуже релігійною та смиренною. Так як сумлінно виконувала в монастирі всю роботу та вивчала Святе Письмо.

Свято Другої Пречистої здавна вважається жіночим святом. Тому в цей день потрібно вшановувати жінку як продовжувачку роду. Також в цей день Богородиці дякували за зібраний урожай, адже вона є покровителькою землеробства.

В день Різдва Пресвятої Богородиці жiнки, в яких немає дiтей, проте хочуть щоб радість материнства настала, повинні приготувати обiд i пригостити бiдних — «щоб молилися Богородицi за їхніх дiтей». Такi жiнки також замовляють службу Божу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд.

Наші предки, вважали, що в цей день молитви матерів до Святої Богородиці про здоров'я та щастя своїх дітей, мають особливе значення.

Різдво Пресвятої Богородиці відзначається як свято справжньої великої радості. Здавна, у такий день ніхто не працював, а після богослужіння влаштовували святкові обіди.

На святковому столі обов’язково повинні бути рибні страви, проте можна і м’ясні: це і традиційний український борщ із свининою чи птицею, печене м'ясо, різноманітні овочі та фрукти, голубці, пироги, млинці, вареники та інші смаколики.

Наші бабусі вважали, що свято Другої Пречистої - це остання можливість зібрати та приготувати чудодійне зілля, так як зібрані між Першою і Другою Пречистими трави володіли особливими властивостями привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки. Через це дівчата і хлопці і ходили по калину й барвінок.

Також існує забобон,що вже з цього дня можна йти свататися до дівчини. “Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста”. Якщо ж молоді вже зіграли весілля, то в цей день до них у гості йде рiдня, а молодим треба розповідати дорогим гостям про своє подружнє життя. Молоді також йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом з свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих стосунків мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

В цю пору зазвичай холоднішає, дні стають похмурими, йдуть дощі. До Другої Пречистої годилося повністю викопати бульбу і засіяти землю житом.

Існує ряд прикмет про Другу Пречисту:

Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлиста.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Пречиста – картопля чиста.

Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.