(*Бабине літо - це чудова пора, коли в календарі вже осінь, а за вікном сонячна та тепла погода. *)Здавна, вважалося, що воно настає із Семена-літопроводця (14 вересня) і завершується на свято Воздвиження (28 вересня). Проте кожного року ця пора припадає на різний час.

Що ж ми знаємо про бабине літо?

Це останні спекотні дні осені і наступні такі будуть вже навесні. Причиною такого тепла восени є те, що на деревах в'яне і жовтіє листя виділяючи при цьому велику кількість тепла, яке підіймається вгору і підвищує температуру повітря.

Також в цей час на галявинах, лісах та парках літає павутиння, яке плетуть павучки, відчуваючи повернення тепла.

Наші бабусі поділяли цю пору на молоде і старе бабине літо. Вважалося, що молоде починалося 28 серпня і тривало до 11 вересня. Старе ж приходило в другій половині вересня, іноді – на початку жовтня.

І це ще не все! Є і третє бабине літо. Воно зазвичай несподівано поверталося на михайлівські дні, тобто друга половина листопада. І вже після цього починала панувати зима, перші морози та сніг, адже зазвичай Михайло приїздить білим конем.

Проте не у всіх країнах цей період називається "бабине літо".

Наприклад, у Німеччині - це «старушечьим літа», у Сербії — «Михайловим влітку», в Македонії та Болгарії — «Циганським літом», в Італії — «літом Святого Мартіна», у Португалії носить назву «Літо Св. Мартинью» або «Веранику» (Леточко), в Голландії — «післяліття», у Північній Америці називають «індіанським літом», у Франції називається «літо Святого Дені», в Іспанії бабине літо називають «Літо Св. Мігеля» (якщо воно настало в серпні — вересні) і «Літо Св. Мартіна» (якщо воно прийшло в жовтні — листопаді), а також «Літо Св. Жуана Батіста» або «Літо Св. Жуана».

Найдовше бабине літо тривало в Києві 1927 року, а також у 2010 році, коли, температура повітря у середині листопада сягала 18°С.

Існує ряд народних прикмет пов'язаних із бабиним літом. А саме:

- Якщо в дні молодого бабиного літа з'явиться веселка – буде затяжна й тепла осінь.

- Якщо молоде бабине літо дощове – чекай негоди на старе.

- Бабине літо сухе – осінь мокра, дощове – осінь суха.

- Багато павутини на бабине літо – до ясної осені та холодної, сніжної зими.

- Якщо перший день (14 вересня) бабиного літа ясний, то бабине літо буде теплим і сонячним.

Бабине літо, як і сама осінь - прекрасна пора! Це і тепло сонячних променів, тихі осінні вечори, неповторні пейзажі лісів та парків, що вкриваються золотим листям. Час роздумів та здійснення своїх мрій.

Тому, забувайте про смуток та насолоджуйтеся кожною миттю та днем бабиного літа та осені.