(*Лялька-оберіг або як її ще називають лялька мотанка*) здавна вважалася символом жіночої мудрості та оберегом цілої сім'ї та роду. Це одна із найдавніших іграшок українського народу.

Жінки виготовляючи таку іграшку для дітей вкладали в неї всю свою енергію, свої хороші думки та побажання. Мати передавала ляльку мотанку своїй дочці, та дарувала далі своїй дитині, і так з покоління в покоління, через увесь рід.

Ляльку-оберіг обов'язково повинна була мати кожна молода дівчина. Робили ці іграшки дуже ретельно та придавали цьому велике значення, адже власноруч зроблена лялька мала чарівну силу, і як думали наші предки, виконувала бажання.

Одяг таких іграшок також мав своє значення, а саме: спідниця символізувала землю, сорочка означала час, що минув, що є наразі та майбутній, головний убір ляльки - це зв'язок із небом.

pic Як же зробити ляльку мотанку? Розглянемо всі етапи.

1. Потрібно загорнути синтепон у білу тканину, обмотати червоними нитками.

2. Далі за допомогою лляної нитки, або атласної стрічки зробіть на обличчі мотанки сакральний хрест — спочатку вертикальну смужку, закріпивши нитки на шиї, потім — горизонтальну, зав’язавши вузлик ззаду голови.

3. Наступним, що потрібно зробити - це зібрати тканину для спіднички з одного боку в складки та примотати до ляльки. Нитку не обрізуйте.

4. Обмотуючи ляльку червоною ниткою від шиї до талії, примотай фартух. А тканину для рук згорніть гармошкою та обмотайте нитками. Після цього примотайте ручки до ляльки нитками хрест-навхрест.

5. Тепер за допомогою ниток муліне зробимо для ляльки волосся. На місці проділу зав’яжемо нитку, а з протилежного боку потрібно моток розрізати ножицями. Прикладаємо до голови мотанки волосся, пригладжуємо його та закріплюємо, перев’язавши ниткою на шиї.

6. І останній крок. Заплітаємо волосся для красуні лялечки та прикрашаємо його стрічкою.

От і готова наша лялька-оберіг.

Вона може слугувати для вас як іграшкою для дитини, елементом інтер'єру або ж подарунком для близької людини. Головне, що це зроблено своїми руками, з всією душею та хорошими побажаннями.

pic