У соцмережах жителі Рівного вказують на неправомірну поведінку представників ромської національності.

У спільноті "Вилка - мікс" в соцмережі "ВКонтакте" рівняни пишуть гнівні пости та коментарі щодо поведінки ромів. "Працюю на пр.Миру біля колишньої Гаванни і Івіти , і спостерігаю, як шайка дітей-циган просто атакує прохожих людей і водіїв! Такої наглості і бєспрєдєла не бачила!!! Хапаються за сумки - дай дай дай, виривають речі з рук, сьогодні в жінки вирвали ключі від машини і по колу кидалися ними, штовхаються, руки РЕАЛЬНО розпускають, обпльовують машини і не "добрих" людей, до жінки, яка сиділа в авто ручки висмикували і тапком об скло били -ДАЙ!!! Просто жесть! Коли бачать поліцейських, зникають моментально, а потім знову за своє. Будьте обережними, міцно тримайте речі." - діляться жителі Рівного.



pic

У коментарях люди підтримують думку того, хто опублікував скаргу. І розповідають свої історії.

Зокрема користувач Анна Хомич пише: "...Так от діло не в тому що шкода гривні чи сирника, просто є різниця коли просять а коли нагло вимагають, і своєю допомогою я не хочу сприяти свавіллю! Діти мають мати дитинство,ходити до школи чи в садочок, а не бути маріонетками за допомогою яких дорослі виколочують гроші. Щоб їх піймати потрібно лише бажання патрульної і максимум година часу...."



pic

Дехто закликає вигнати ромів з міста. Інші ж, коли діти ромської національності просять грошей, - дають. Пишуть, що набагато гірше, коли гроші вимагають шахраї. Про це пише користувач Роман Рудник: "...Саме гірше коли звонять представляються благодійною організвціею на збір грошей атошникам, - от там дійсно гроші і там дійсно "развод". Бо ти пробиваєш ту організацію, да, вона оформлена як благодійна, тільки от гроші до атошників не доходять. От недавно такі хлопаки робили обзвон фірм."



pic

Ми попросили в поліції прокоментувати скарги рівнян щодо поведінки ромів. А саме, за словами автора посту у "Вилці": "...Хапаються за сумки - дай дай дай, виривають речі з рук, сьогодні в жінки вирвали ключі від машини і по колу кидалися ними, штовхаються, руки РЕАЛЬНО розпускають, обпльовують машини і не "добрих" людей, до жінки, яка сиділа в авто ручки висмикували і тапком об скло били -ДАЙ!..." Ольга Олійник прес-офіцер Відділу комунікації Патрульної поліції Рівного відповідає: "Поліцейські не розділяють національності. Якщо громадяни ведуть себе неправомірно, то обов'язково потрібно повідомити про це за номером 102. Покарання буде залежати від виду правопорушення."

З власного досвіду скажу, що освічені роми теж є. Хоча поки в Рівному таких не зустрічала. Але маю знайомого, який в Одесі заснував єдине в Україні ромське радіо "Chiriklo". Він журналіст, має вищу освіту, займається правозахисною діяльністю. До того ж, деякий час був депутатом місцевої ради. Але, за його словами, недобросовісні колеги написали петицію на нього і попросили зняти його з посади, хоча підстав не було.