Рівнянин у соцмережі Фейсбук поширив світлину, на якій зображена вправа у підручнику з "Рідної мови" за 4 клас. Автори вважають, що у Рівному живуть "рівненці".

"Кажу доці, що в Рівному живуть рівняни - вона - "Ні, рівненці", бо так в підручнику написано (Рідна мова, 4 клас, авт. Вашуленко та ще там хтось). Це від Міносвіти оголошені в програмі 1-4 класів зміни-новації, чи то може, я не маю рації?" - написав під світлиною вправи у підручнику Володимир Крушельницький.

У електронній версії цього підручника за 2004 рік написано те ж саме, що і на фото. А саме: "... Людей, які живуть у Києві, називають киянами, у Львові живуть львів'яни, у місті Рівному - рівненці, у Полтаві - полтавці. ...". Троє авторів М.С. Вашуленко, С.Г. Дубровик, О.І. Мельничайко перевидали цю ж версію підручника у 2015 році, але "рівненців" не змінили.

У коментарях під постом жителі Рівного пропонують свої версії. Сергій Штурхецький називає жителів Рівного "рівнюками", а автор посту "рівнюків" жіночої статі - "рівнячки".

То як все ж таки правильно називати жителів Рівного?

Це питання ми поставили доктору педагогічних наук, професору, академіку Академії наук вищої школи України, завідувачу кафедри української мови та літератури НУ "Острозька академія", Івану Миколайовичу Хом'яку. "Є дві форми назв жителів Рівного. Найпоширеніша - рівняни. У радянські часи їх ще називали - рівненчани", - відповідає професор.

Тож автори підручника помилялись. В українській мові вживати слово "рівненці" не варто. Тим більше, що науковці про таку форму не чули.

Також, у зв'язку зі зміною назв деяких міст, люди не знають як правильно назвати їх жителів. Це, до прикладу, Вараш, Кропивницький, Дніпро та інші. Науковець допомагає вирішити і цю проблему: "Кропивницький - кропивниччани, Дніпро - дніпряни, Вараш - варашці", - пояснює Іван Миколайович.

Тож, рівняни, вчимось говорити правильно :)