Освітлення - важливий аспект дизайну дитячої кімнати. Від нього залежить фізичний і емоційний комфорт юних членів сім'ї, а значить, і їх гармонійний розвиток. Ми підготували для вас корисні поради по світлодизайну дитячої, які допоможуть у створенні сприятливого середовища для життя і дорослішання малюків.

Загальні поради по світлодизайну

1. Не залишайте в кімнаті темних кутів. Адже слабо освітлені ділянки приміщення «з'їдають» простір. До того ж в процесі ігор діти переміщаються по всьому приміщенню: напружувати при цьому зір для них небажано.

2. Використовуйте споти для основного освітлення кімнати, вони рівномірно висвітлять кімнату і створять комфортну обстановку для ігор і відпочинку.

pic

3. Передбачте локальне світло біля ліжка. Це може бути, наприклад, настільна лампа або бра. Якщо встановити регулятор освітлення, то світильник зможе виконувати роль і лампи для читання, і нічника.

4. Подбайте про безпеку: будь-які освітлювальні прилади повинні бути важкодоступними, лампочки - перебувати в зоні недосяжності, а розетки і вимикачі - заховані під спеціальні пластикові короби.

pic

5. Вибирайте моделі світильників з екологічних матеріалів. Зверніть увагу на світлодіодні нічники: вони вражають широтою модельного ряду і химерністю форм.

pic

Як розташовувати освітлювальні прилади: поради + інфографіка

1. Стельові споти розміщуйте на відстані не менше 20 см від стіни і не менше 30 см від кута кімнати, залишаючи 100-150 см між світильниками.

pic

2. Якщо ви вирішили розмістити над ліжком світильник, прослідкуйте, щоб він не нависав занадто низько і давав м'яке, розсіяне світло. Оптимальна висота: 215-230 см від підлоги.

pic

3. Настільну лампу на робочому столі розміщуйте зліва (для лівшів - праворуч) і стежте, щоб на поверхні не було різких тіней. Найкраще, сидячи за робочим столом, використовувати одночасно загальне і локальне світло: так зір не буде надмірно напружуватися.

pic

4. Точкові споти або світлодіодний лінійний світильник, вбудований в навісну полицю - відмінна заміна настільній лампі. Так ви отримаєте м'яке розсіяне світло над всією робочою поверхнею, і при цьому заощадите місце на столі.

pic

5. Бра в диванній зоні розміщуйте на висоті 150 см від підлоги. Так ви отримаєте м'яке розсіяне світло.

pic

6. Торшер - ще одне рішення для освітлення зони відпочинку в кімнаті юного члена сім'ї. Оптимальна відстань від підлоги до джерела світла при цьому має становити 125-135 см.

pic