Спаржа – це делікатес, який давно схвально оцінений європейцями. Біла і зелена спаржа володіє тонким смаком і містить масу корисних речовин.

Як виростити спаржу на дачі?

Насіння спаржі можна відразу посадити в грунт, а можна протягом року вирощувати розсаду, і тільки потім посадити на грядку в городі.

Перед посадкою насіння замочують на добу в теплій воді. Садять їх в легкий родючий субстрат на глибину 3 – 4 см при температурі 20 -23 ° С. Перші сходи з'являються приблизно через місяць. В кінці травня – червні зміцнілі сіянці пересаджують у відкритий грунт.



вирощування спаржі

Коли садити спаржу?

Насіння на розсаду садять у березні – квітні. Кореневища спаржі висаджують в грунт в квітні – середині травня.

Де росте спаржа?

Найкраще росте спаржа на пухкому родючому грунті, причому на одному місці може рости до 20 років. Це багаторічна рослина. Непридатні для вирощування заболочені, низькі ділянки, важкі, хоча й удобрені глинисті грунти (вони утворюють кірку зверху, яку важко пробити паросткам).



вирощування спаржі

Вирощування і догляд

У перший і другий рік дайте спаржі спокійно рости. Вирощування і догляд за спаржею дуже простий – очищайте грядку від бур'янів, а восени зрізайте зів'ялі стебла біля основи. І вже на третій рік ви зможете насолоджуватися власним спаржею. При регулярних підгодівлі грядка, де росте спаржа приноситиме урожай 15 – 20 років. На зиму овоч вкривають шаром торфу або тирси завтовшки 5 см.

Джерело