Для догляду за шкірою обличчя і тіла є маса всіляких засобів у вигляді магазинних кремів, масок і бальзамів, проте не менш ефективними вважаються народні методи і прості рецепти зі звичайних продуктів харчування.

Користь томатів для шкіри обличчя і тіла

Помідори корисні для здоров’я людини, тому вживати їх у їжу потрібно регулярно, це ж відноситься і до томатного соку. Помідори здатні поліпшувати склад крові і наповнювати її відсутніми елементами, вони запобігають утворенню тромбів, підтримують імунітет, піднімають настрій, мають протизапальну і антибактеріальну дію.

Однак крім продуктів харчування томати можна застосують для створення масок та інших засобів по догляду за шкірою обличчя і тіла. Дія томатів на стан шкіри:

- зволоження за рахунок наявних у складі маслянистих речовин;

- очищення і підтягнутість завдяки наявним кислот;

- свіжість через комплексу вітамінів;

- зменшення пігментації шкіри;

- затягування мікроскопічних ран і тріщин пір шкіри.

Як видно, томати можуть допомогти в боротьбі з різними проблемами шкіри, до того ж це доступний всім овоч, що робить використання масок з помідорів не тільки ефективним, але ще й економічно доступним.

Проста домашня маска для обличчя з цілих помідорів

Маску для відновлення свіжості особи можна зробити буквально за 5 хвилин. Для цього вам знадобляться:

- 2-3 стиглих міцних помідора;

- марля;

- вода для вмивання;

- живильний крем для обличчя.

У першу чергу потрібно правильно вибрати помідори – вони не повинні бути недозрілими, оскільки в цьому випадку томати не дадуть потрібного ефекту. Краще, якщо помідори будуть стиглими, але твердими, тоді вони не будуть розтікатися по шкірі.

Вимиті і висушені паперовим рушником помідори необхідно нарізати кружечками шириною приблизно 1 см Підготовлені гуртки накласти на обличчя і область шиї, уникаючи очей. Зверху накрити марлею і полежати в такому стані 5 хвилин.

По завершенню часу зняти помідори і змити залишився томатний сік прохолодною водою. Так як томати мають у своєму складі кислоту, то перший час після проведення процедури можна відчувати легке стягання або поколювання. Для позбавлення від такого ефекту можна намазати обличчя своїм звичайним денним кремом – він зніме неприємні відчуття. В якості альтернативного варіанту можна використовувати дитячий крем, оскільки він не викликає алергії і володіє протизапальним ефектом.

Маска з помідорів для сухої шкіри обличчя

Сухість і стягнутість шкіри завжди викликає дискомфорт, тому від такого стану хочеться швидше позбутися. Допомогти швидко відновити нормальний баланс шкіри можуть звичайні помідори.

Для приготування маски знадобляться стиглі томати і трохи живильного крему. Вимиті помідори потрібно пропустити через м’ясорубку або натерти на тертці, не допускаючи розтікання соку. Краще всього проводити подрібнення в глибокій ємності, це дозволить зберегти максимальну кількість суміші.

Отриману масу добре перемішати до утворення однорідного складу. Якщо помідори дуже м’ясисті, і в результаті вийшла густа суміш, то варто додати туди трохи крему. Якщо ж навпаки, маса має багато рідини, зайву частину соку потрібно видалити, до речі, його не обов’язково виливати, він згодиться в якості питного соку.

Отриману маску потрібно накласти на шкіру круговими масажними рухами. Обов’язково відступити від області очей не менше 2 см з кожної сторони.

Шкіра біля очей дуже чутлива, що може викликати роздратування, для обробки даної області краще використовувати інші засоби, наприклад, кружечок свіжого огірка — він допоможе відновити колір і зняти втому і круги під очима.

Маску слід тримати близько 5 хвилин, для нормальної шкіри тривалість процедури при бажанні може бути збільшена до 10-15 хвилин.

Змивати маску краще прохолодною водою, після чого можна скористатися зволожуючим кремом, а можна почекати, поки шкіра висохне природним шляхом.

Популярні швидкі маски з помідорами для шкіри обличчя і тіла

Існує безліч варіацій масок для обличчя і тіла з використанням помідорів. Особливою популярністю користуються наступні:

- томатний сік застосовується для швидкого освіження особи та надає підтягуючий дію на шкіру;

- подрібнений томат з сиром і рослинним маслом чудово підійде для жирної шкіри. Така маска за короткий час допоможе позбутися блиску;

- суміш томатного соку з пшеничним борошном допомагає відновити колір обличчя і надає шкірі бархатистість;

- помідорна м’якоть, змішана з медом, яєчним жовтком і пекарськими дріжджами пом’якшує навіть занадто обвітрену шкіру, підходить для обличчя і тіла;

- маска з суміші томатного і морквяного соку з крохмалем швидко пом’якшує і зволожує шкіру, регулярне застосування такої маски допоможе уникнути роздратування, обвітрювання і стягнутості шкіри.

Секрети використання масок помідорних

При використанні томатів для приготування масок і кремів слід проявляти обережність, оскільки при регулярному застосуванні таких засобів можна викликати роздратування шкіри, адже до складу помідорів входять сильнодіючі кислоти. Для запобігання подібних проблем рекомендовано:

- застосовувати такі засоби не частіше одного разу на тиждень;

- трохи розбавляти помідорну кашку молоком або водою, це потрібно враховувати при обробці проблемної шкіри;

- накладати помідори не обов’язково на суху шкіру, можна злегка зволожити її водою або підходящим вам бальзамом для шкіри;

- після зняття маски користуватися зволожуючими і живильними кремами, бажано з протизапальним ефектом.

Протипоказання до застосування засобів з помідорів

Помідори по своїй природі є сильними алергенами, тому при найменших ознаках алергічної реакції користування препаратами, у складі яких є томати, варто припинити. Крім цього є ще кілька категорій людей, яким не рекомендовано часто використовувати кошти з помідорами:

- особи, які страждають жовчнокам’яною хворобою;

- хворі на подагру;

- гіпертоніки.

Проте в деяких випадках застосування масок і кремів з включенням томатів для даних категорій людей проходить без наслідків, тому іноді можна побалувати свою шкіру вітамінним коктейлем з натуральних овочів.