Колір - це той головний аспект, який задає настрій всьому інтер'єру, тому до його вибору слід підходити з особливою увагою. Саме це завдання часто може поставити в глухий кут, але ці 10 порад допоможуть вам зробити правильний вибір.

1. Зверніть увагу на свій гардероб

Гардероб - це прекрасне джерело натхнення для вибору кольору. Віддаючи перевагу якомусь кольору в одязі, ми намагаємося підкреслити свої достоїнства, показати свій характер. Ми підсвідомо вибираємо кольори, які покращують нам настрій. Тому ваші улюблені кольори можна сміливо переносити на інтер'єр.

pic

2. Використовуйте правило трьох кольорів

Загубилися у величезному розмаїтті кольорів? Згадайте золоте правило трьох кольорів: виберіть три відтінки і повторюйте їх в різних елементах оформлення.

pic

3. Пам'ятайте про співвідношення 60/30/10

Співвідношення кольорів у просторі повинно відповідати формулі 60/30/10, де 60% повинен займати основний, домінуючий колір, 30% - вторинний колір, і 10% залишається на кольорові акценти. Як правило, домінуючий колір - це стіни, вторинний - оббивка меблів, а акцентний - аксесуари і предмети декору.

pic

4. Вносьте різноманітність за допомогою подібних відтінків

Інтер'єр з використанням тільки трьох кольорів може бути занадто прісним. Щоб уникнути цього, але в той же час не створити колірний хаос, додайте в колірну схему світліші або темніші відтінки вже використовуваних квітів.

pic

5. Дотримуйтесь балансу теплих і холодних тонів

Гармонійний інтер'єр завжди поєднує в собі і теплі, і холодні кольори. Насичений теплий колір варто доповнити двома прохолодними світлими тонами, і навпаки, яскравий холодний колір потрібно пом'якшувати сонячними теплими відтінками.

pic

6. Використовуйте перевірені колірні поєднання

Якщо ви боїтеся промахнутися з поєднанням відтінків, зверніться до колірному кругу. Можна бути абсолютно впевненим у кількох варіантах: компліментарної, рівновіддаленої, аналогічної і монохромної схемах.

pic

7. Пам'ятайте про вагу різних кольорів

Вибір кольору залежить від розміру і конфігурації кімнати. М'які приглушені відтінки і прості малюнки дозволяють простору виглядати більш просторим і вільним за рахунок того, що мають невелику візуальну вагу. Тому вони ідеальні для невеликих приміщень. І навпаки, більш сміливі, яскраві і насичені кольори, так само як і великі візерунки, підійдуть для просторих кімнат, оскільки додають візуальну вагу.

pic

8. Не забувайте, що будь-який матеріал і фактура має колір

Дерев'яна підлога, цегляна стіна, хромова фурнітура та позолочена рама для дзеркала - будь-яка деталь в просторі володіє власним відтінком, який необхідно враховувати.

Занадто велика різноманітність кольорів може перетворити інтер'єр в справжній хаос, а останньою краплею може стати така, здавалося б, незначна деталь, як колір ручок шаф на кухні, що не підходив до інших металевих елементів.

pic

9. Пам'ятайте про гармонію

Інтер'єр стає гармонійним, коли більш темні відтінки розташовуються внизу, а світліші - нагорі. Навіть в світлих скандинавських інтер'єрах підлога темніше стін, по аналогії з природою, де земля завжди темніше неба.

pic

10. Створіть каталог колірних зразків

Зберіть власний каталог зразків кольорів і відтінків, коли ви підбираєте фарби, матеріали, оббивку меблів і предмети декору. Досить складно запам'ятати правильний відтінок, а зі зразками ви завжди зможете легко орієнтуватися в магазинах.

pic