Гострий перець (пекучий, гіркий, червоний перець чилі) - ефектна багаторічна рослина, швидко зростаючий напівчагарник. Гострий перець легко й цікаво вирощувати вдома на вікні, на балконі, у теплиці або в горщику на городі.

Гострий стручковий перець є близьким родичем томату і правила вирощування цих рослин дуже схожі, тільки перець не має потреби в складних обрізках.

Перець любить: вологий пухкий родючий ґрунт з гарною водопроникністю, тепло, повітря і світло.

Перець не любить: занадто сильну спеку, застій води, низькі температури й воду на листях і плодах.

Насіння гострого перцю на розсаду висівають у лютому, коли вже значно збільшується світловий день. Після появи пари справжніх листків пікірують в окремі невеликі горщики діаметром 8-10 см. Коли молоді гострі перчики досягнуть 10-15 см, а їхня коренева система зміцниться, їх пересаджують на постійне місце в теплицю або в більші горщики, які можна тримати в саду (якщо погода дозволяє), у теплиці або на терасі (жителі міських квартир можуть легко вирощувати гострий перець на балконі або навіть на підвіконні). Краще, щоб нічні температури встановилися в районі 10-12 градусів. Не забудьте загартувати розсаду перців протягом декількох днів перед висадженням на постійне місце.

ОБРІЗКА Й ФОРМУВАННЯ

Можна прищипнути верхівку молодих гострих перчиків, щоб вони краще кущилися, хоча при гарних умовах вирощування чилі й самі розвиваються в міцні та пишні кущики, безперервно квітучі й плодоносні. Якщо ви волієте мати менше плодів, але більшого розміру, то регулярно видаляйте на вашому перці чилі частину квіток.

ПОЛИВ

Забезпечте червоному перцю у відкритому ґрунті рясні й регулярні поливи. Такі поливи сприяють розвитку сильної і глибокої кореневої системи. Гострий перець у горщиках варто поливати часто, а в пекучу суху погоду - 2 рази на день.

ПІДЖИВЛЕННЯ

Якщо ви послідовник "розумного" садівництва з мінімальними витратами праці, то можете при пересадженні внести у вже попередньо збагачений з осені ґрунт повне повільнодіюче добриво в гранулах. Подальші підживлення в цьому сезоні перцям чилі вже не будуть потрібні. Інший варіант: підживлюйте ваш гострий перчик одночасно з томатами тим же добривом для томатів.

ЗБІР УРОЖАЮ ГІРКОГО ПЕРЦЮ: НА ЯКІЙ СТАДІЇ?

Гострий перець можна знімати й уживати в їжу в будь-якій стадії зрілості: зеленим, повністю зрілим (колір зрілого плода залежить від виду й сорту рослини), а також у будь-який час між цими двома станами та навіть якщо плід засихає на кущі. Зрілі перці відрізняються більш солодким і гострим смаком. Ближче до кінця сезону знімайте плоди в напівдостиглому стані, вони дозріють в будинку. У цей час у рослини залишиться більше ресурсів, щоб дозрів урожай, що залишився.

Джерело