Військові паради, люди на площах міст, повсюди вишиванки та блакитно-жовті прапори - Україна святкує свій День незалежності. З дня проголошення суверенітету минає 25 років. Що ж означає незалежність для ровесників України?

У 1991 році був виданий Акт проголошення незалежності України. Сьогодні самостійній Україні - 25. І, напевно, тільки два роки тому українці почали розуміти, що таке справжня незалежність і як за неї борються. За тлумачним словником, незалежний - це самостійний у міжнародних відносинах та у внутрішніх справах; суверенний. Але чи всі українці це знають? Ми запитали молодих та активних ровесників самостійної України, що незалежність означає для них?

Олена, м.Рівне

- Насамперед незалежність - це відповідальність. І не тільки фізична, а й духовна. Це зобов'язання жити, творити себе й розвиватися самостійно, окремо. Це показник того, що в тебе вистачить сили, щоб втриматися на плаву. Незалежність - це відповідальність за свої вчинки. Незалежність - це обов'язок кожного, хто називає себе людиною.

Іван, м.Тернопіль

- Незалежність - це можливість будувати свою, а не сусідську хату. Вільно сповідувати традиції свого народу, співаючи колядки на Різдво чи стрибаючи голяком через багаття в купальську ніч. Можливість критикувати свою владу і свій вибір, який ти зробив чи зробила під час виборів, а тепер берешся за голову. Можливість сидіти у вишиванці і їсти варенники зі сметаною і борщ з м'ясом не думаючи, що тебе за це відправлять в ГУЛАГ. Мати хоча б якусь маленьку ілюзію вибору і надію на краще.

Ольга, м.Хмельницький

- Думаю, не зовсім логічно було б вигадувати велосипед, тому що в самому слові "незалежність" все сказано: бути вільним в своєму розвитку від будь-яких впливів та тисків. Але, мені здається, варто пам'ятати не лише про формальну незалежність від минулих союзів, а й про щоденну внутрішню незалежність кожного українця від раритетів минулого, від упереджень та стереотипів. Тому що саме за такої незалежності можлива справжня Незалежність усієї держави.

Олена, м.Харків

- Враховуючи те, що я не збираюся нікуди переїжджати з України, її незалежність для мене - можливість працювати й жити у країні, яка прагне саморозвитку, країні, яка готова до змін. І нехай зараз ми просуваємося повільно й не дуже впевнено (як, мабуть, багатьом хотілося б), та думаю - це в будь-якому разі краще за стадію стагнації та безглузде імперське чванство, яке російський сусід намагається виправдати нічим не підкріпленими байками про національну "особливість".

Оксана, м.Чернівці

- Для мене Незалежність - це коли ти живеш, як того заслуговуєш. Незалежно від різноманітних факторів у зовнішній політиці. Це коли ти можеш реалізовувати свою мрію у власній країні і тобі для цього не треба шукати можливостей, зокрема - фінансових, за кордоном. Це коли ти можеш бути тим, ким хочеш бути і так як хочеш - не боячись псевдо "демократії". Незалежність - це коли ти не раб майбутнього: ти живеш сьогоднішнім, бо ти впевнений у завтрашньому дні.

Мар'яна, м.Львів

- Що таке незалежність? Це коли тобі однаково, як тебе звуть інші, ти гордо називаєш себе українцем. Це коли ти хочеш міняти все довкола в кращу сторону і докладаєш до цього реальні зусилля, а не плескаєш язиком. Коли ти говориш українською, але можеш купу речей пояснити іншими мовами. Це коли ти кажеш, що з України, а тобі у відповідь - не знаємо такої, а ти говориш сучасників, які сколихнули світ (іт-розробка enable talk - рукавичка для глухонімих) і не тільки. Коли ти із-за кордону не вимахуєшся патріотизмом, а мовчки помагаєш.

Оксана, м. Кам'янець-Подільський

- Україна незалежна. Незалежна і достатньо доросла, щоб такою бути. Незалежність – це постійне, всеохопне відчуття відповідальності – за прийняті рішення, і за рішення, які були відхилені. За всі зроблені і незроблені дії. Як і за все те, що ще тільки планується.

Володимир, м.Київ

- Думаю, що незалежність - це, перш за все, відсутність страху. Добре, коли ти в своїй країні не боїшся висловлювати свою думку на будь-яку тему. Ще краще, коли ти не боїшся за завтрашній день. Наша держава є самостійною і мене це тішить. Щоправда, я думаю, ми не повністю незалежні. На жаль, ми залежні від нашої влади, яку часом можна сплутати з самим Чортом.

Молодь розуміє українську незалежність по-своєму. Але це - ровесники суверенної України, в них її думка. Напевно, якби Україна була дівчиною, вона б сказала те ж саме.