22 серпня в InfoHub відбулася презентація Docu/Клубу - кіноклубу медіапросвіти Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Права людини крізь об’єктив».

Покази у кіноклубі стартують 10 вересня, й, за словами ініціаторів, вони передбачатимуть не лише перегляд фільмів, а й інтерактивне обговорення стрічок, що входять до колекції міжнародного кінофестивалю Docudays UA.

Docu/Клуб дасть можливість рівненським шанувальникам документального кіно побачити документальні кінострічки, що демонструються на Міжнародному кінофестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

- Кінофестиваль Docudays UA – масштабна кіно-правозахисна подія, яка щороку відбувається у березні в Києві й збирає кілька десятків тисяч глядачів. Документальне кіно – це реальне життя, і воно не залишає глядача поза цим життям. Наші глядачі в кінотеатрах не завжди готові до такого кіно. Більшість приходить до кінотеатру аби відпочити, відключити мозок і просто подивитися фільм, і спочатку у нас було дуже мало глядачів. Але завдяки різним нашим заходам ми уже «прокачали» аудиторію, документальне кіно стало більш зрозумілим й цьогоріч змушені були ввести квиткову систему, адже зали просто «ломилися» від глядачів, яких прийшло близько 40 тисяч, - розповіла PR-менеджер Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Тетяна Мала.

Тетяна додала, що в рамках кінофестивалю є різні конкурсні програми – Docu/Право, Docu/Життя і Docu/Коротко, у кожного з яких є своя специфіка. Крім того існує позаконкурсна програма, яка також розділена на певні блоки, прив’язані до конкретної тематики. Наприклад, Docu/Балкани чи Docu/Грузія, де були представлені стрічки з певного регіону, або Docu/Енергія, в рамках якого були презентовані фільми про енергозбереження.

Як пояснила координатор Рівне нської громадської приймальні Української Гельсінської спілки Марія Цип’ящук, стрічки, представлені в цих програмах, що в різні роки демонструвалися на кінофестивалі Docudays UA, можуть бути презентовані глядачам в рамках роботи Docu/Клубу.

- Робота подібних кіноклубів спрямована на медіапросвіту населення в питаннях розуміння і захисту наших власних прав. Усі фільми не є ігровими. Тобто, це не є постановочні сюжети, продумані наперед. Звичайно, що автор, який знімає цей фільм, дивиться на проблематику через своє власне бачення, крізь свій об'єктив. Але кожен з цих фільмів піднімає, як правило, більше ніж одне питання, яке пов'язане із захистом прав людини, - розповідає Марія Цип’ящук.

Марія Цип’ящук наголосила, що зустрічі Docu/Клубу будуть відкритими для всіх й відбуватимуться щомісяця у Інформаційно-освітньому просторі InfoHub за адресою вул. Словацького, 3А. До обговорення фільмів будуть запрошені експерти – практикуючі юристи, психологи, інші фахівці, які спеціалізуються в різних напрямках правозахисту.