У кінці літа і ранньої осені збирають урожай цієї дивної ягоди. Вже тільки в нашій країні існує близько 3000 сортів, які ділять виноград на чорний, рожевий, білий, є також і безкісточкові сорти.

У «домашньому» винограді, грона якого трохи «лисуваті», а ягоди дрібні й кислуваті, користі більше, ніж у селекційних сортах. Безперечно, добірний виноград і на вигляд гарніший, і на смак приємніший. Зате й калорій у ньому більше, ніж у «диких» сортах, а от вітамінів — менше.

У темних ягодах міститься велика кількість антиоксидантів, що зміцнюють захисні функції організму. Але виноградні ягоди — доволі сильний алерген. Що темніший виноград, то імовірніша алергія.

Виноград зміцнює серце. Виноградні ягоди збільшують вміст у крові оксиду азоту, що запобігає утворенню згустків крові, таким чином скорочуючи ймовірність серцевих нападів. А вивести «пісок» із жовчного міхура і почистити нирки допоможе світлий виноград, що має сечогінні властивості.

Багато хто вважає, що від винограду товстіють, але це не так. Насправді, повніють не від самих ягід винограду, а внаслідок підвищеного апетиту, спричиненого виноградом.



користь винограду

Виноград багатий на вітаміни А, С, В6 і фолати (похідні фолієвої кислоти), а також на важливі мінерали — калій, кальцій, залізо, фосфор, магній і селен. Крім того, виноград містить флавоноїди, які є потужними антиоксидантами, що сповільнюють процес старіння та зменшують негативний вплив вільних радикалів.

У кісточках винограду містяться вітаміни А, Е, К та природні олії, що сприяють зміцненню клітин і омолодженню організму. Тому дієтологи радять їсти ягоди з кісточками та зі шкіркою. Остання, до речі, сприяє очищенню кишечнику від шлаків.

Якщо вживати виноград у міру, без фанатизму, шкоди для фігури не буде. Середня норма винограду на день із користю для здоров'я – 10-15 великих ягід, не більше.

Калорійність і енергетична цінність і темного, і світлого винограду приблизно однакові. Тому, якщо ти любиш світлий, але усвідомлено робиш вибір на користь темного через його меншу калорійність – ти припускаєшся помилки! Можеш розслабитися та ласувати улюбленим темним виноградом, не думаючи про калорії.

Ягідки винограду рятують при астмі. Виноград покращує стан дихальних шляхів і легенів, тому цю ягоду дуже рекомендують астматикам.

Виноград знімає втому та нервове напруження. Завдяки вмісту вітамінів і антиоксидантів, виноград швидко відновлює сили й енергію, зміцнює імунітет і захищає організм від стресу.

Джерело