Пити солодкий чай з тістечками чи печивом - це шкідлива звичка, від якої можна позбутися так само, як і від будь-якої іншої шкідливої звички. Втім, більшість людей не можуть відмовитись від солодкого задоволення, особливо жінки, які хочуть схуднути.

Однією з фізіологічних причин надмірного споживання солодощів є підвищена потреба в глюкозі. Часто вона виникає через те, що у людини регулярно бувають "голодні" періоди. Наприклад, якщо ви о 7 годині ранку випили чашку кави з бутербродом, а наступний період їжі у вас, як правило, о 13:00, то велика ймовірність того, що за обідом ви з'їсте перше, друге, заїдемо це шматочком торта і зап'єте солодким компотом. Рівень глюкози після такого довгого періоду голодування падає, і тоді організм посилає сигнали в мозок про те, що йому потрібно швидко насититися глюкозою. Тому ймовірність того, що після довгого періоду без їжі ви захочете з'їсти чогось солодкого, велика.

pic

Якщо в проміжку між сніданком і обідом ви додасте ще два прийому їжі, наприклад, йогурт з печеним яблуком через час після сніданку і шматок сиру з чаєм за годину до обіду, то в обід ви не захочете багато з'їсти. І ймовірність того, що ви з'їсте шматок торта і вип'єте чай з кількома ложками цукру, значно знижується.

Таким чином, щоб не виникало бажання наїстися солодощів, необхідно ввести в звичку часте дробове харчування. Є продукти з високим і низьким глікемічним індексом. Високий глікемічний індекс у продуктах, які містять багато рафінованих вуглеводів: крохмалисті продукти (наприклад, картопля), солодощі, випічка. Ці продукти швидко насичують кров глюкозою. Якщо ви з'їли щось солодке і потім активно рухалися, то глюкоза утилізується з м'язової роботою, і вага ви набирати не будете.

Психологічна причина У вас багато роботи, ви постійно піддаєтеся стресу, і навіть якщо ви при цьому їсте в достатній кількості, ви відчуваєте, що вам не вистачає енергії і задоволення. При цьому часу на задоволення у вас немає. В цьому випадку солодощі - найшвидший і доступний спосіб отримання задоволення. Якщо ви рідко вдаєтеся до цього способу, це ніяк не позначиться ні на ваше здоров'я, ні на вашу вагу. Але якщо це відбувається кожен день, така звичка не може не відбитися на здоров'ї, на зовнішньому вигляді і на відчутті своєї цінності. Постарайтеся знайти для себе неруйнівного способи отримання задоволення.

pic

Безумовно, від звички часто вживати солодощі відразу позбутися досить важко. Тому необхідно перебудовуватися поступово, без насильства над собою. Шкідливі солодощі поступово замінюйте корисними. А це сухофрукти: курага, інжир, чорнослив, родзинки. Вони теж мають високим глікемічним індексом, але глюкоза в них знаходиться в більш складній формі, ніж в тістечок. Крім цього, в сухофруктах містяться корисні харчові волокна і вітаміни. Солодку газовану воду замініть свіжовичавленим соком. У чай замість цукру додавайте цукрозамінник, поступово знижуючи його кількість.

ТСН