Група осіб на Волині займалась незаконним вивезенням деревини до країн Євросоюзу. До злочинної схеми причетні керівники державних лісогосподарських підприємств області.

Наразі оперативники Управління захисту економіки спільно з прокуратурою провели майже 20 обшуків на території лісгоспів. Вартість незаконно зрубаної на експорт деревини, виявленої на Волині, сягає понад 3 мільйони гривень, ще на понад мільйон гривень виявили незаконного вирубаного лісу на Закарпатті. Дії зловмисників кваліфіковані за чотирма статтями Кримінального кодексу.

Про це повідомили у Департаменті захисту економіки Національної поліції України.

Працівники Управління захисту економіки спільно з прокуратурою та Управлінням служби безпеки Волинської області припинили діяльність групи осіб, які організували злочинну схему з незаконної порубки лісу та вивезення його за межі України.

Згідно з повідомленням правоохоронців, встановили, що суб'єкти господарювання діяли за сприянням керівництва Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. До злочинного «ланцюжка» також входили керівники державних лісогосподарських підприємств області.

Встановлено, що до схеми були залучені кілька керівників приватних підприємств. Вони шляхом підкупу співробітників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства отримували фіктивні документи щодо обсягу, виду деревини, її кількісних і якісних показників.

Отриманий повний пакет дозвільних документів на лісопродукцію надавав можливість безперешкодно вивозити її за кордон.

Під час санкціонованих обшуків складів майже двох десятків лісогосподарських підприємств області вилучено підготовлених до вивозу понад 500 кубометрів лісу цінних порід та фінансово-господарську документацію. Вартість деревини сягає понад 3 мільйони гривень.

На Закарпатті виявлено факт незаконної порубки на території однієї з філій лісового агропромислового господарства області, які допустили незаконну порубку дерев цінних порід на суму 1 мільйон 350 тисяч гривень.

За даним фактом прокуратура Волинської області відкрила кримінальне провадження за частиною 5 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), частиною 1 статті 366 (Службове підроблення) та частиною 3 статті 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України, а місцевою Мукачівською прокуратурою в Закарпатській області відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Наразі правоохоронці проводять першочергові слідчі дії, спрямовані на встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності усіх причетних до злочинних схем осіб.

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини.