Краще один раз побачити , ніж сто разів почути. Так говорить не лише народна мудрість, а й дослідження науковців. Адже майже 90 відсотків інформації про навколишній світ людина отримує завдяки зору.

Нині у кожного другого українця лікарі діагностують зниження зору чи хвороби очей. Найрозповсюджені це катаракта та глаукома. Катаракта - це часткове або повне помутніння кришталика ока, розташованого усередині очного яблука між райдужкою і склоподібним тілом. Кришталик від природи прозорий і грає роль природної лінзи, що переломлює світлові промені і пропускає їх до сітківки. Втративши прозорість кришталик при катаракті перестає пропускати світло, і зір погіршується аж до повної втрати.

Глаукома - велика група очних захворювань, що характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску вище толерантного для даної людини рівня з подальшим розвитком типових дефектів поля зору , зниженням гостроти зору і атрофією зорового нерва.

І якщо раніше, на три випадки діагностованої катаракти виявляли одну глаукому, то нині це співвідношення 50 на 50. Усе через збільшення хворих з судинними патологіями. Медики радять усім після 40 років щорічно перевіряти очний тиск, адже ймовірність його підвищення у цьому віці збільшується. Якщо раніше глаукома уражала людей переважно після 70-80 років, то нині вона частий супутник 50-60 річних.

Однак, якщо попередити хворобу не встигли – засмучуватись не варто. Медицина не стоїть на місці. Існують методи швидкого та якісного лікування очей, адже традиційні шовні полосні операції нині використовують все рідше. До прикладу, лікування катаракти офтальмологи успішно проводять під час малоінвазивних втручань. Одне з них це - факоемульсифікація. За складним терміном криється декількахвилинна операція під час якої через маленькі отвори, проколи ока за допомогою ультразвука, кришталик замінюється на штучний – гнучкий та еластичний. Мінімальне втручання під час лікування катаракти є запорукою швидкого відновлення зору.

Глаукома після діагностики потребує постійного медикаментозного лікування, що дозволить нормалізувати внутрішньочерепний тиск. Втім, ще є методі лазерного та хірургічного лікування глаукоми. Серед них ірідектомія. Це лазерна методика під час якої у райдужній оболонці ока створюють крихітний отвір для створення додаткового відтоку внутрішньоочної рідини. Виконують ірідектомію в амбулаторних умовах.

Крім того, медики проводять непроникаючу глибоку склеректомію - хірургічну операцію непроникаючої типу - без розтину очного яблука. В ході цієї процедури використовують не наскрізний отвір, а створюють спеціальний клапан в зовнішній оболонці ока - склери, через який можливий безперешкодний відтік внутрішньоочної рідини. Це дозволяє відновити баланс рідини в оці і нормалізувати тиск.

І ще однією хірургічною операцією непроникаючого типу є віскоканалостомія. Її мета - відновлення фізіологічних шляхів відтоку рідини шляхом створення спеціального «вікна» в склери. Основна її відмінність від непроникаючої глибокої склеректомії полягає в тому, що для відновлення відтоку рідини в дренажні канальці вводять спеціальну в'язку речовину - Геалон (Артівіск). Розширюючи просвіт дренажних канальців, Геалон відновлює прохідність вологи і дозволяє відновити баланс рідини без розтину очного яблука.

Тож лікування катаракти та глаукоми нині доступні. Варто лише вчасно діагностувати їх та звернутись за допомогою професіоналів задля лікування очей.