Здовбицька громада на Рівненщині опинилася на роздоріжжі. В рамках проведення «Децентралізаційного марафону» проекту ПУЛЬС консультанти відвідали Здовбицю, де зустрілися з передставниками сільських рад, які мають увійти до складу об’єднаної громади згідно перспективного плану.

Центр громади мають утворити в селі Здовбиця, приєднаються до громади ще три сільські ради – Миротинська, Уїздецька, Урвенська. Однак дане об’єднання вже гальмується.

Утворити громаду нині виявили бажання тільки Здовбицька сільська рада, усі інші проти. Тож консультанти детально розповіли усім присутнім про переваги об’єднання, водночас нагадали - процес децентралізації неминучий, рано чи пізно - об’єднаються усі.

Консультант з правових питань Василь Курилас акцентував увагу на процесі обговорення селянами утворення громади. Розповів які мають бути подальші дії у разі прийняття позитивних рішень.

Присутні цікавились, як складатимуться фінансові стосунки у разі об’єднання громад. Люди стурбовані соціальними питаннями. Зокрема, скільки буде шкіл у громаді, як дітей довозити до школи, хто фінансує утримання шкіл, садочків, та медичних установ. Однак зраділи, що громада стає самостійною.

Консультанти порадили не поспішати і розглянути варіант об’єднання у тому форматі, який був затверджений. Так, громада отримає усі можливі субвенції , а також буде спроможною, повідомляє проект ПУЛЬС Асоціації міст України.