(*У період літньої спеки нелегко доводиться не тільки людям, а й їх залізним коням: автомобільні двигуни змушені працювати в умовах підвищеного навантаження. При цьому найбільша відповідальність лягає на систему охолодження - адже саме їй потрібно справлятися з високою температурою.Це може спричинити серйозну поломку, яка вимагає "лікування" у фахівців. Ремонт в цьому випадку дуже дорогий*)

ЯК ВЛАШТОВАНА СИСТЕМА ОХОЛОДЖЕННЯ

Розібратися в роботі системи охолодження двигуна дуже просто - вона складається всього лише з декількох складових. Знаючи її конструкцію, можна стежити за її станом і при необхідності діагностувати можливі неполадки в дорозі.

Радіатор. У ньому рідина охолоджується потоками зустрічного повітря.

Вентилятори. Вони нагнітають повітря на радіатор, якщо зустрічного не вистачає для ефективного охолодження. Спрацьовують при досягненні певної температури, тобто коли двигун починає перегріватися.

Термостат. Пристрій, який відкриває шлях охолоджуючої рідини до радіатора, коли вона досягає потрібної температури. Поки двигун холодний, термостат закритий, щоб рідина прогрілася і можна було швидше починати рух.

Помпа. Вона ж водяний насос. Забезпечує рух (циркуляцію) рідини в системі охолодження.

Патрубки. Сполучні шланги.

Розширювальний бачок. У нього потрапляє рідина з радіатора при надмірному тиску - наприклад, від розширення при перегріванні.



pic

ТРИ ПОМИЛКИ ЧЕРЕЗ ЯКІ ВИ МОЖЕТЕ "ЗАКИПІТИ"

Щоб система охолодження справлялася зі своїм завданням, досить, щоб в ній була достатня кількість води і щоб ця рідина правильно і з потрібною швидкістю циркулювала. Таким чином будь-яка несправність системи охолодження так чи інакше пов'язана з невиконанням одного або обох умов.

Перевіряйте тосол. Така найпростіша операція, як перевірка рівня охолоджуючої рідини в бачку, в спеку повинна стати нормою для водія. Відкрити капот, заглянути в бачок і при необхідності долити - це займе не більше хвилини. Заодно ви переконаєтеся в тому, що рідина в системі належної якості. Якщо вона помутніла і прийняла іржавий відтінок, не зволікайте з поїздкою на СТО, навіть якщо температура двигуна в нормі. Швидше за все, це сигнал про неякісне тосол або про те, що його давно не міняли: це, до речі, треба робити кожні 30-50 тис. км, але не рідше одного разу на два роки.

Але багато водіїв ці рекомендації ігнорують. А дарма: з часом знижується тепловіддача тосола, з нього випаровується вода, а присадки втрачають свої антикорозійні властивості. У той момент, коли рідина змінює колір на іржаво-бурий, починається інтенсивний знос деталей системи охолодження і різко знижується ефективність її роботи.

Не змішуйте рідини. Теоретично тосоли можна змішувати, адже основа у них одна. Але на практиці різні виробники використовують різні присадки. При їх змішуванні може порушитися антикорозійна плівка, що призведе до утворення осаду і іржі на деталях системи. Тому краще завжди возити з собою на доливку рідину того ж виробника і тієї ж марки. Якщо все-таки вийшло так, що довелося долити тосол іншої марки, потрібно через деякий час переконатися, що рідина не поміняла колір і в бачку немає осаду. Якщо це сталося, її треба змінювати.

НЕ доливають воду. Нерідко влітку водії заповнюють зниклий з бачка тосол водою. Ця практика зародилася ще за часів тотального дефіциту, коли купити його було непросто. Сьогодні це не проблема, але автомобілісти продовжують лити воду, а вона при закипанні виділяє осад, який згодом забиває тонкі канали охолоджуючої системи. Від нього можна застрахуватися, заливаючи замість звичайної води дистильовану. Але підшипники помп змащуються саме тосолом, вода ж ніяких змащувальних властивостей не має. Якщо ігнорувати цей факт, чекайте інтенсивного їх зносу.



pic

ЯКЩО ВСЕ-ТАКИ ПЕРЕГРІВ

Продовжувати рух з "закипілим" двигуном можна. Тому потрібно зупинитися і дочекатися, поки вона охолоне, а вже потім намагатися зрозуміти, що сталося.

КРОК 1. Перевіряємо рівень рідини. Якщо бачок порожній, доливаємо до потрібного рівня. І потрібно буде знайти причину зникнення рідини. Найчастіше винним виявляється ослаблений хомут патрубка. Протяжка хомутів займе п'ять хвилин.

КРОК 2. Якщо рівень рідини в нормі, перевіряємо її циркуляцію. Перш за все потрібно поторкати (тільки акуратно) радіатор. Якщо він гарячий - значить, рідина через нього проходить, але продуктивності системи охолодження недостатньо, щоб підтримувати температуру двигуна в нормі. Можливо, засмічений сам радіатор або канали "сорочки охолодження" в двигуні, або ж з'явилася повітряна пробка. У будь-якому випадку необхідно їхати на СТО. Якщо радіатор холодний, переходимо до наступного кроку.

КРОК 3. Відкривши кришку розширювального бачка, запустіть двигун. Рух рідини можна побачити неозброєним оком. Якщо його немає, значить, водяний насос не працює. Якщо є, перевіряємо патрубки термостата. Якщо той, що йде від термостата до радіатора, холодний, а решта гарячі - сумнівів не залишається: термостат підлягає заміні. Викликаємо буксир і вирушаємо на найближчу СТО повідомляє avtoblog.ua)