Навчатись по-новому. У Міністерстві освіти і науки розвантажили і оновили навчальні програми для початкової школи. А ще з нового навчального року у 1-4 класах планують відмовитись від оцінок. Проектом також передбачається скорочення уроків до 40 хвилин і обмеження учнів у класі до 25 чоловік.

Сергій Терентьєв - батько двох доньок. Старша - школярка молодших класів. Розповідає, ідея Міністерства освіти і науки відмовитись від оцінок у 1-4 класах йому сподобалась і чоловік повністю її підтримує. Переконаний - це значно полегшить дітям навчання.

Сергій Терентєв каже, оцінки у початковій школі абсолютно не враховують психологічний розвиток дитини і є не об'єктивними. Додає: те, що оцінювання у школах має бути - це однозначно. Але в іншій формі.

Варто відзначити, що школи без оцiнок є у багатьох країнах. Приміром у Фiнляндiї, яку вважають першим номером у мiжнародному рейтингу систем освiти, початкова школа – шестирiчна. I оцiнювання в нiй не передбачено. Відсутня система оцінювання до восьмого класу у Швецiї i Данiї. У деяких країнах є система оцiнювання “знає – не знає”. В Рівне нському обласному управлінні освіти і науки розповідають, оцінювати чи не оцінювати школярів початкових класів залежить від рішення школи та батьків.

Однак, нагальна проблема у початкових школах - складна перевантажена програма для 1-4 класів, кажуть в управлінні освіти. Розповідають, аби врахувати усі "за" і "проти" програми на платформі "Едера" відкрили вільний доступ для обговорення. Відтак, кожен міг висловити свої пропозиції та зауваження.

Про складність навчальної програми початкової школи говорять і самі батьки.

Чекати лишилося не довго. Остаточний вердикт міністерські освітяни оголосять днями. Тоді ж стане відомо чи легше буде вчитися у молодшій школі. А поки Міністерство радитиметься - і батьки, і школярі, і педколективи вже починають підготовку до нового навчального року.