Навчаєшся у 9 класі та ще не плануєш вступати до ВНЗ, а залишаєшся у школі? Хотів би зайнятися чимось цікавеньким та навіть отримати початкову освіту у якійсь галузі впродовж 10-11 класів? Тоді на тебе чекає Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Тут кожен матиме змогу освоїти навики молодшого вихователя, дизайнера, молодшу медсестру з догляду за хворими, кулінара, перукаря-модельєра та водія.

Я здобуваю спеціальність «Молодша медсестра з догляду за хворими». Дуже цікаво вчитися, адже навіть якщо я не піду працювати за цим фахом, то зможу всі свої набутті знання використовувати в сім’ї. Тепер я без проблем можу зробити укол, інгаляцію, розслаблюючий або медовий масажі, виміряти артеріальний тиск та пульс, накрити стіл хірурга та приготувати самого лікаря до операції, виготовити різні мазі й олійки. Також я вмію доглядати за лежачими хворими та людьми в післяопераційний період. Усе це я вчила не тільки теоретично, а й закріпляла на практиці в Рівне нській обласній клінічній лікарні, проходячи практику в гінекологічному, травматологічному та торакальному відділеннях. Після проходження практики я збільшила запас своїх знань у галузі медицини.

Але не тільки ця спеціальність є захоплюючою. Я поспілкувалася з ученицею, яка здобуває фах «Перукар-модельєр» і вона дала мені коротеньке інтерв’ю про свої враження від навчання.

- Насте, чому ти обрала саме фах перукаря?

- У подальшому житті я планую працювати саме у цьому профілі, тому Навчальний комбінат став першим кроком, який полегшить навчання у вищому навчальному закладі.

- Які враження від навчання?

- Перший семестр 10 класу - це суто теорія. Мені було цікаво. Головне - вчити весь матеріал, тоді на практиці набагато легше .

- Що саме тобі подобається в твоїй спеціальності?

- Моя спеціальність дуже цікава. Я люблю працювати з волоссям. Моїй фантазії немає краю, я можу годинами вигадувати все нові і нові зачіски. Мені подобається дарувати людям радість і посмішку і бачити їхні задоволені обличчя. Вони задоволені роботою, яку я виконала, чи то стрижка, чи фарбування, зачіска чи відновлення волосся - все приносить радість та задоволення клієнту. Процедура відновлення волосся стає для клієнтів приємною несподіванкою, бо волосся стає гладеньким, рівним та слухняним. Водночас я сама отримую неймовірну насолоду, бо люблю вовтузитись з волоссям. Загалом це моя стихія, мені це подобається.

- Які поради ти можеш дати тим, хто буде обирати цю спеціальність у наступному році?

- Я не раджу обирати цю спеціальність людям, які не мають до неї хисту і терпіння. Бажання швидко зникає і ти змушуєш себе приходити на заняття. Хіба таке навчання приносить задоволення?

Отож, «учком» - це місце, де кожен учень зможе протягом 2 років вивчити спеціальність, цікаву йому. Тому наступного року двері учбового комбінату будуть відчинені для кожного десятикласника.

✍✍✍
Стаття учасниці проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Анни Попенко.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість стажування у ТРК «Рівне 1».

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту