Недавно я мала змогу поспілкуватися з одним із наймолодших адвокатів Острожчини Павлом Нікітюком. Він розповів про специфіку та особливості роботи адвоката, про переваги та недоліки цієї нелегкої сфери діяльності.

Павло – молодий, енергійний та перспективний чоловік. У свої 26 років – відомий адвокат не тільки Острожчини, а й Рівне нщини та Хмельниччини. Закінчив Національний університет «Острозька академія», спеціальність «правознавство». Свою адвокатську діяльність розпочав у березні 2014 року. Є одним із наймолодших адвокатів в Острозі.

На думку Павла, хороший адвокат має бути, насамперед, компетентним, але найголовніше – залишатися людиною, яка б не була складна ситуація. Потрібно бути толерантним до своїх колег та опонентів. Повага до конкурентів у Павла на першому місці. Кількість виграшних справ – це не показник високого рівня адвоката. Це, звичайно, має значення, але справжній адвокат повинен брати справи, які, до прикладу, на перший погляд можуть показатися невиграшними.

Важливим аспектом роботи є також документи, що підтверджують право на заняття адвокатською діяльністю. Загалом, перш, ніж стати адвокатом, треба виконати цілу низку вимог: обов’язкова вища юридична освіта, 2 роки стажу, далі необхідно скласти іспит. Якщо особа не працювала помічником адвоката останні 2 роки (сукупно 1 рік), то їй треба пройти стажування. Після виконання вищезазначених вимог, видається свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю.

«Найбільше подобається у роботі, коли клієнт мені дякує і також отримує задоволення від моєї допомоги. Якщо людина займається тією справою, яка їй подобається, від того вона її робить ще краще. І, відверто, поки що реалізації себе в іншій сфері не бачу» – ділиться думками Павло. Людські почуття вдячності дають наснагу у подальшій роботі і заряджають на інші справи.

Найкраще звертатися до адвоката з самого початку виникнення проблеми. Оскільки бувають справи, коли клієнт звертається занадто пізно і тоді свої права належним чином захистити не може. Варто відразу звертатися до кваліфікованого юриста чи адвоката. Більше того, довіра між клієнтом та адвокатом є важливим аспектом спілкування, оскільки буває, коли клієнт не до кінця відвертий, не розповідає усю правду і це призводить до негативних наслідків і непорозумінь. Краще розповісти усе, як є, у свою чергу адвокат порадить і займе правильну позицію. У людей є боязкість, що хтось дізнається про їхні проблеми, але для цього існує адвокатська таємниця, яку адвокат не має права розголошувати.

Як зауважує адвокат Павло, найбільша проблема у роботі з клієнтами, коли вони не все розповідають, є не до кінця щирими та відвертими. Завжди, коли клієнт розповідає свою проблему, то думає, що він більш правий, але адвокат, об’єктивно оцінивши і вислухавши точку зору, обов’язково зробить правильні висновки та займе вірну позицію.

Не варто починати самому «судитися», а краще звернутися до адвоката. Адже сьогоднішні реалії підтверджують, що самостійно людям практично неможливо справитися у тій чи іншій справі. Хоча бувають і такі поодинокі випадки. При виборі адвоката важливим є не тільки реклама, а думка клієнтів та знайомих. Завдяки людям, на честь яких був заснований День адвокатури України, в країні може вершитися правосуддя.

Основна мета адвоката – знайти правду і захистити інтереси клієнта законними і моральними шляхами.

✍✍✍
Стаття учасниці проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Лесі Казмірчук.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість стажування у ТРК «Рівне 1».

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту