Які нововведення в роботі Головного територіального управління юстиції у Рівненській області могли відчути жителі міста та області, і на що їм варто очікувати у майбутньому?

Про зміни розповіла Іванна Смачило, начальник головного територіального Управління юстиції в Рівне нській області.

За останній рік провели багато реформ, але найголовнішими є ті, які відчувають громадяни, вважає Іванна Смачило.

Завершено реформу в сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. Кількість Державних реєстраторів збільшилася вдвічі.Мешканці міста та області можуть обирати того, хто надасть якісні послуги. І робитице не обовязково за місцем проживаннячи місцем реєстрації майна, навідміну від колишньої практики. Всі кошти накопичуються в місцевийабо районний бюджет. Це – децентралізація на дії, - повідомила експерт.

Впровадження онлайн-сервісів, що спростило надання довідкової інформації для громадян.

Також змін зазнало впровадження легалізаціядокументівдля представлення за кордоном.До реформи громадяни мусили їхати в Міністерство юстиції. На сьогоднішній день вони можуть звернутися до будь-якого РАЦСу обласі, заплатити всього 51 грн. і протягом двох-трьох днів отримати готовий документ.

Ліквідували районні юстиції, оскільки за роки діяльності вони довели неефективність. 95% мешканців, за словами експерта, навіть не відчули змін.

Реформи РАЦСів– частинапослуг буде надаватись місцево і кошти ітимуть в місцевий бюджет. Реєстр шлюбів, народження, реєстрація смерті – передадуть органам місцевого самоврядування.

Реалізація реформи запланована до нового року.

Також керівник Рівне нського обласного управління юстиціїповідомила, що проводитимуть набори нових, молодих фахівців. Так, вже у вересні почнеться наступний, відкритий набір кадрів за допомогою комп’ютерного тестування.

Як повідомила Іванна Смачило, Головне територіальне управління юстиції у Рівне нській області активно працює над новими реформами, аби іти на зустріч звичайним громадянам.