Нещодавно до Міністерства юстиції України було подано ініціативу, щоб учасники АТО могли оформлювати шлюб безкоштовно. Мін`юст підтримало цю ідею.

За урочисту або виїзну церемонію реєстрації шлюбу треба платити від 120 до 1020 грн. Жителі району, які вирішили піти до шлюбу у вихідний день, змушені додатково сплатити ще 60 грн.

Якщо ж майбутнє подружжя реєструє шлюб без урочистостей, то коштуватиме це їм 85 копійок, що є держмитом і не підпадає під владу Мінюсту.

Начальник головного територіального управління юстиції Іванна Смачило зазначила, це – найдешевша юридична послуга в Україні. Та все ж ця сума значна, тому для учасників АТО вирішили зробити дану послугу безкоштовною.

«Хлопці, що воюють, повинні мати допомогу від держави. Ми можемо її надати. Через кілька днів відбудеться впровадження новації щодо безкоштовного одруження. Цю тенденцію, можливо, переберуть й інші області України»,- каже Іванна Смачило.

Що ж до експрес-одружень, які викликали неоднозначну реакцію громадян то, в основному, ініціатива вводилась для прифронтових територій з метою спрощення процедури одруження і знищення бюрократичних перепон.

Іванна Смачило заявила, експрес шлюби навряд чи суттєво змінять загальну ситуацію. Статистика свідчить - кількість розлучень не залежить від часу, наданого нареченим для роздумів. Ті пари, які за місяць (дані по Рівне нській області) передумали одружуватись, становлять 2% від загальної кількості.

«Одруження двох людей – це особисте рішення кожного і держава не має втручатись у їхній вибір», - переконана Іванна Смачило.