У житті кожної людини є кілька сфер, які вона хотіла би покращити. Ми ставимо перед собою цілі: домогтися підвищення по роботі, схуднути, завоювати авторитет, підвищити свій дохід та інше. Але не завжди виходить цих цілей досягти. Деякі люди схильні виправдовувати свої невдачі тим , що вони просто не здатні добитися чогось більшого. Вони кажуть собі : «Що ж поробиш, значить, я таким народився». З таким підходом вони завжди будуть залишатися там же, де знаходяться.

Психологи, що досліджують область людських досягнень, давно і одностайно дійшли висновку: абсолютно всі і завжди здатні домогтися того, чого хочуть. Головне - це правильно сформулювати мету, яку ви хочете досягти і вибрати правильну стратегію її досягнення. Саме про це і пише Хайді Грант Хелворсон у своїй книзі «Психологія досягнень. Як домагатися поставлених цілей». Психолог упевнена в тому, що волю до досягнення цілей можна зміцнити так само, як мускули.

Так як один з найважливіших етапів досягнення мети - це правильна її постановка, розглянемо принципи, які допоможуть вам ставити перед собою цілі таким чином, щоб створити собі максимально комфортні умови для її досягнення.

Що ви можете зробити для більш успішного досягнення цілей?

Конкретність

Ставте перед собою цілі в максимально конкретно їх формулюючи. Якщо ви хочете схуднути, ваша мета повинна бути сформульована як «схуднути на 3 кілограми», а не просто «трохи схуднути». Другий варіант мети заздалегідь приречений на невдачу, оскільки не дає вам точного усвідомлення того, чого ви хочете досягти в результаті. Мати мотивацію і не втратити її до самого кінця досягнення мети дуже важливо. Ми часто говоримо собі і чуємо від інших фразу «докласти максимум зусиль». Така позиція погано мотивує, так як вона невизначена і розмита.

Трудність

Ставте перед собою цілі важкі, але реально досяжні. Мета повинна бути складна, а планка висока - тільки так ви будете відчувати справжню мотивацію до її досягнення. Однак, не перестарайтеся з цим - мета все-таки повинна бути реальна.

Ставлячи перед собою занадто просту мету, ви, швидше за все, її досягнете. Але на цьому ви зупинитеся. Адже багатьох людей починає долати лінь, як тільки вони домоглися початкового завдання.

Думайте «що» і «навіщо»

Думки про цілі зумовлюють те, як ви будете їх досягати. Можна мислити з позиції «навіщо» (навіщо я це роблю) - це абстрактне мислення. А можна мислити з позиції «що» (що я роблю) - це мислення вже більш конкретне. Наприклад, якщо у вас безлад в гардеробі , можна поставити мету «організувати простір усередині гардероба» - це позиція «навіщо». А формулювання «викинути одяг, який мені вже не потрібен» належить до позиції «що». Зберігаючи позицію «навіщо», ви будете відчувати прилив сил і легше уникати спокус ухилитися від виконання завдання. А коли перед вами стоїть важка нетипова для вас ситуація, необхідно думати про неї з позиції «що».

Цінність і здійсненність

Коли ми думаємо про цілі на далеке майбутнє, найчастіше в нас прокидається мислення з позиції «навіщо». Так ми більше схильні думати про цінність, яку отримаємо в результаті досягнення мети («Було б добре з'їздити в Париж»), і зовсім не думаємо про те, як цієї мети досягти ( «Де взяти гроші на цю поїздку»). А з цілями, які спрямовані на найближче майбутнє, абсолютно протилежна ситуація. Ми так стурбовані думками про засоби їх досягнення, що майже не надаємо значення задоволенню, яке отримаємо в результаті. Ідеальне мислення - це розгляд цінності мети, і її досяжності в рівній мірі.

Мисліть позитивно, але не недооцінюйте складності

Основа підтримки мотивації - це віра в свої сили і в успішний результат справи. Обов'язково думайте про свої шанси на успіх, але не випускайте з уваги всі можливі труднощі, з якими можете зіткнутися. Думаючи, що все дуже легко, ви не будете готові до несподіваних складнощів, що і може послужити причиною вашої невдачі.

Уявне контрастування

Цей процес допоможе краще усвідомити, чи варто прагнути до цієї мети, і додасть більше мотивації. Контрастування полягає в уявному відтворенні спочатку досягнення мети, а потім перешкод, які вас чекають на шляху до неї. Наприклад, ви хочете отримати робоче місце у великій успішній компанії. Спочатку уявіть, як ви приймаєте пропозицію про роботу від цієї компанії, а потім вже подумайте про те, скільки кандидатів є на цю посаду, які умови прийому на роботу і т.д. Мрії можуть стати реальністю, якщо ви будете здійснювати необхідні для цього дії.