З 1-го серпня 2016 року вступає в дію новий закон, який обіцяє зниження вартості автомобілів. Рівненські експерти розповіли про всі позитивні та негативні сторони нового закону.

Так, Наталія Панчук, начальник відділу митного оформлення Рівне нської митниці ДФС, роз’яснила:

"Закон передбачає тимчасово, до 31-го грудня 2018 року встановлення знижених ставок акцизного податку на легкові автомобілі. Розміри ставок цього податку залежать від типу двигуна товару та робочого об’єму його циліндра".

Також у закон прописані умови, за яких ставки акцизного податку не застосовуватимуться:

"[Ставка не застосовується] Якщо автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом чи агресором, ввозяться з території такої держави-окупанта чи агресора, або ввозяться з окупованої території, що визначено Законом України. Також ці ставки не застосовуються, якщо автомобіль виготовлений до 1 січня 2010 року. Це пов’язано з введеним в Україні «Євро-5». Ще, якщо ввозиться особою для власного користування чи користь інших осіб, кількістю більше однієї одиниці протягом календарного року. Тобто більше 1-го легкового автомобіля. Нюансом є те, що в разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації такого транспортного засобу, платник акцизного податку має сплатити тоді акцизний податок за ставками, які встановлені 215-ю Статтею "Податкового кодексу України", тобто ставки діяти не будуть", - повідомила Наталія Панчук.

Як зазначили експерти, Закон містить у собі і деякі недоліки.

"На сьогоднішній день зниження акцизів на податки негативно вплинуть на ринок нових автівок, оскільки ціни на них не зміняться. І це різко скоротить кількість робочих місць працівників, що займаються збутом саме нових автомобілів. У такому разі їм доведеться активізувати сферу обслуговування та ремонту", - розповів Вадим Тесленко, генеральний директор ПАТ "Рівне -Авто".

Експерти наголошують на непродуманості нового закону, який не враховує такі транспортні засоби, як вантажівки та автобуси, що позитивно проявилося б на бюджеті України. Натомість варто очікувати зниження цін на дороговартісні автівки, кажуть фахівці. Зрештою, учасники заходу зійшлись на думці, що Закон – невеличкий подарунок усім охочим придбати новий автомобіль сімейного типу.