Плануючи ремонт і визначаючись з майбутнім дизайном будинку або квартири, багато хто забуває, що вікна - це теж важливий елемент інтер'єру. Причому не тільки з точки зору дизайну, але і за функціональними характеристиками. Як не помилитися і зробити правильний вибір?

1. Дерев'яні або пластикові?

Незважаючи на численні плюси вікон з натурального дерева, пластикові моделі безумовно підкорюють своєю демократичною ціною, практичністю, легкістю в догляді і експлуатації, безліччю варіантів дизайну (включаючи і ламинацию «під дерево»).

pic

2. Розміри

Сучасні виробники здатні задовольнити самі незвичайні запити, пропонуючи крім стандартних вікон і моделі на замовлення. При знятті розмірів віконного отвору не варто покладатися на себе: скористайтеся послугами професійного замірника. Пам'ятайте, що помилка в цій справі може обійтися досить дорого.

У типових квартирах вплинути на розміри віконних прорізів майже неможливо, а ось у власників заміської нерухомості є відмінна можливість підкреслити вибраний стиль споруди і оформлення за допомогою вікон. Наприклад, для готичної архітектури більш характерні стрілчасті форми, а для марокканського інтер'єру підійдуть витончені витягнуті отвори.

pic

3. Стиль

Скління вносить вагомий вклад в загальне сприйняття обстановки, тому підбирайте вікна, які будуть найбільш органічно виглядати в вашому домі. Для мінімалістичних і скандинавських квартир підійдуть лаконічні моделі, для елегантних інтер'єрів краще зупинитися на більш витончених рамах з витонченим дизайном і вишуканою фурнітурою. В інтер'єрах в стилі хай-тек гармонійно будуть виглядати вікна з інноваційною конструкцією, де вся лицьова поверхня стулки складається з єдиного скла.

pic

4. Колір

Зовсім не обов'язково вікно повинно бути білим. Залежно від колірної гами фасаду та інтер'єру, а також від ваших особистих переваг, можна підібрати практично будь-який відтінок рами. Причому кольори для зовнішньої і внутрішньої сторони можуть бути різними. Є й інші варіанти декору - ламінація під дерево, метал або камінь, ефект зістареної поверхні та інші.

pic

5. Зниження шуму і збереження тепла

Підтримання здорового мікроклімату в приміщенні - одна з основних задач вікон. Для її вирішення підберіть разом з фахівцем такі рами і склопакети, які стануть оптимальним рішенням саме для вас - з урахуванням бажаної звукоізоляції і клімату в регіоні. Звертайте увагу на показники збереження тепла і зниження шуму. Теплозберігаючі моделі, як правило, стоять вище звичайних, але істотно економлять витрати на опалення - а значить, окупляться вже через кілька років.

pic

6. Захист від сонячних променів

Ще одна актуальна проблема, яку з успіхом може вирішити сучасне скління - надлишок сонячних променів. Спеціальні скла вміють блокувати тільки ультрафіолет, без шкоди для природного освітлення. Тоновані або дзеркальні вікна не тільки відіб'ють світло, але і захистять вашу приватність. Моделі з вбудованими жалюзями допоможуть сховатися і від сонця, і від цікавих поглядів. Крім очевидних переваг, у моделей з сонцезахисними властивостями є і ще однин плюс: в жарку пору року вони допомагають знизити витрати на охолодження приміщення.

pic

7. Фурнітура

Фурнітура - важлива складова зовнішнього вигляду вікна і загального сприйняття інтер'єру приміщення. Правильно підібрана, якісна фурнітура здатна внести вагомий внесок у створення атмосфери квартири. Недостатня увага до цієї важливої дрібниці - навпаки, загрожує функціональними проблемами і стилістичними розбіжностями в дизайні.

pic

8. Безпека

Гармонійний інтер'єр неможливий без турботи про безпеку, це відноситься в величезній мірі і до віконного блоку. Для захисту наймолодших членів сім'ї виробники пропонують спеціальні замки baby-stop, що блокують орне відкриття стулки. Для пухнастих улюбленців винайдена сітка-антикішка. Дорожчі моделі вікон передбачають і захист від злому.

pic