Комах, які приносять користь рослинам, не так вже багато і ми знаємо їх усіх поіменно. А ось, шкідників плодових дерев - немало і не всі знайомі з цими небезпечними жучками, метеликами, гусеницями. Шкідники плодових дерев - майстри маскування і часто здогадатися про їх присутність можна тільки тоді, коли пошкодження вже чітко видні.

Серед найнебезпечніших і поширених шкідників, які зустрічаються в наших садах варто виділити: яблуневого квіткоїда; яблуневого пилильщика; всі види п'ядаків; листокрутки; медяниці (яблунева і грушева); зеленувата яблунева попелиця; яблунева плодожерка; плодові кліщі; гризунів.

Попелиця – найдрібніша комаха з усіх садових шкідників. Вона небезпечна тим, що живе колоніями, швидко розмножується і помітити її можна тільки при огляді дерева або гілки. Попелиця випиває сік з листя, і вони скручуються, стають липкими і неприємними на дотик. При зараженні попелицею, дерево легко уражається грибковими захворюваннями і втрачає морозостійкість. До зараження даними шкідниками схильні молоді саджанці і густо висаджені дерева.

У боротьбі з тлею рекомендовано використовувати децис, інтавір і настоянки з трав. Обприскування настоянками з трав необхідно проводити раз на тиждень, так як тривалість їх дії не довга і діють вони тільки на дорослих особин.

Серед листокруток найнебезпечнішими є брунькова вертунка, різана,смородинна, плодова листокрутка. Невеликі зеленні гусениці здатні за добу об'їсти все листя на великому кущі або молодому дереві. Даний шкідник активний з ранньої весни до пізньої осені і щоб убезпечити від нього сад - краще перестрахуватися наперед і провести профілактичні роботи.

У боротьбі з листокруткою добре зарекомендували себе такі препарати як децис, арріво, карате, інтавір. У період формування бутонів можна використовувати біопрепарати.

Найпоширенішим шкідником плодових дерев є яблуневий квіткоїд. Це невеликі жуки-довгоносики. Вони не тільки харчуються бруньками, а й відкладають в них яйця. Заражені бутони не розпускаються і з часом в'януть. Яблуневий квіткоїд здатний заразити до 75 % бутонів на дереві.

Боротися з даними шкідниками досить просто: ранньою весною необхідно вкрити землю навколо дерева плівкою і потрясти його. Жуки з дерева впадуть на плівку. Восени, щоб знищити жуків , необхідно перекопати пристовбурні кола.

Медяниці випивають сік з бруньок, квітів та молодих листочків. Поширений цей шкідник на яблуні та груші. Здогадатися про його присутність на дереві не важко. Погризені листя і невеликі кульки-екскременти на листі - вірна ознака того, що дерево заражене мідяницею.

При сильному зараженні допоможуть тільки хімічні препарати, але в період розпускання бруньок можна скористатися біопрепаратами і настоями з блекоти, гірчака повзучого, кульбаби, часнику, деревію.



шкідники плодових дерев

Профілактичні роботи в саду, які допоможуть позбутися від шкідників.

Перекопка ґрунту в пристовбурному колі сприяє знищенню лялечок і личинок шкідників.

Стрічки-липучки на стовбурах дерев стають пасткою для метеликів зимової п'ядениці.

Обприскування біопрепаратами ранньою весною дає можливість знищити багато видів шкідників до закладання бутонів.

Хороші результати дає обприскування настоєм з трав деревію з додаванням махорки і тютюну.

Нафталінові пакетики на деревах відлякують гризунів і комах-шкідників.

Профілактику від шкідників необхідно проводити весь час, починаючи з ранньої весни. Якщо трохи розслабитися і пропустити період яйцекладки або виліт шкідників з лялечок, то доведеться обробляти сад хімічними препаратами. Впоратися з великою кількістю шкідників народними методами важко.

Джерело