Це стосуватиметься тих земельних ділянок, які були виділені у 2010-2011 роках. Оскільки в цей період контролювати земельні "потоки" було складніше, оскільки розпорядження голів РДА до 2012 року навіть не публікувались у відкритому доступі на офіційних сайтах районних державних адміністрацій. Недоступними були й дані земельного кадастру.

Розподіл найпривабливіших земельних ділянок у селах поблизу Рівного досліджує громадська організація «Антикорупційний моніторинг» у рамках проекту «Виявлення корупційних зловживань у виділенні земельних ділянок у Рівне нському районі у 2010-2011 роках».

Активісти організації проаналізують процедури виділення землі у власність під індивідуальне житлове будівництво, садівництво та городництво через розпорядження голови Рівне нської районної державної адміністрації у 2010-2011 роках.

Комплексний підхід дослідження дозволить встановити, хто отримав земельні ділянки та є їх нинішніми власниками, проаналізувати процедуру виділення землі на предмет конфлікту інтересів та порушень чинного законодавства.

За останні десять років у Рівне нському районі за підписами сільських голів та голів районних державних адміністрацій не прозоро роздали більше кількох тисяч земельних ділянок. Доки мешканці сіл роками стоять у черзі, землю дуже часто отримували люди, наближені до місцевої влади ( нерідко навіть по 2-3 ділянки в одні руки впродовж року). Справжнім «клондайком» стала схема передачі ділянок у власність під ведення індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва членам «садових» кооперативів відповідно до розпорядження голови Рівне нської районної адміністрації у 2010-2011 роках. Тільки в 2010 році таким чином роздали більш як півтисячі ділянок.

За результатами дослідження буде складений та розміщений у відкритому доступі громадський реєстр виділених земельних ділянок.