Аби обговорити проблемні питання розвитку паліативної та хоспісної допомоги на Рівненщині, в обласному центрі провели науково-практичний семінар. Усі зацікавлені сторони – представники влади, духовенства, медики, соцпрацівники, благодійники та громадські діячі - зустрілися для налагодження співпраці у наданні таких послуг.

«Підтримка паліативних хворих – це новий вид допомоги, що визначений у нашій державі. Ми маємо працювати в цьому напрямку, аби усі, хто потребує цієї підтримки, її отримав. На Рівне нщині передбачено створення трьох госпітальних округів – у Рівному, Дубно та Сарнах. В кожному з них має бути хоспіс, а також передбачено виїзні бригади», - зазначила заступник голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

В нашій області вже зроблено перші кроки – у місті Дубно функціонує хоспіс на базі медичного коледжу. Там необхідну допомогу хворим надають студенти закладу. Це є експериментальним проектом на рівні країни. Крім того, як відзначила Світлана Богатирчук-Кривко, надання правильної паліативної та хоспісної допомоги – це одна із вимог Євросоюзу, яка стоїть у першій п’ятірці пріоритетів.

«В кінці серпня ми чекаємо партнерів з Європи, які зацікавились розвитком паліативу на Україні. Серед основних завдань – підготовка фахівців, і ми плануємо залучити на це донорські кошти. Тому в жовтні наші лікарі поїдуть на навчання у Бельгію», - повідомила посадовець.

За результатами роботи, учасники семінару підготували резолюцію до Міністерства охорони здоров’я України щодо законодавчого врегулювання надання паліативної допомоги на дому.