Бажання — раптом різко змінити своє життя — досить часте явище у людей після 40 років. І справа не в «кризу середнього віку» і далеко не в змозі «біс у ребро», — все пояснюється цілком логічно для дорослої людини переоцінкою цінностей. Багато хто після 30-40 років приходять до висновку, що пора вже щось міняти, що все життя пішла не на свою справу, що не вдалося багато досягти.

Природне бажання в цей момент — підкоригувати життєві позиції, цілі та сферу діяльності.

Фахівці не вважають різкі зміни в житті і кар’єрі після 40 років занадто жорстким рішенням. Навпаки, зміни, нові перспективи і позитивні психологічні «струсу» дуже навіть корисні.

Але, кардинально змінюючи професію вже в немолодому віці, варто пам’ятати наступне…

Тверезо і без емоцій проаналізуйте всі мотиви свого бажання. Чому ви вирішили змінити професію (проблеми зі здоров’ям, негідна оплата праці, втома, недооціненість тощо)? Звичайно, якщо ваша робота передбачає підйом вантажів і діяльність на вулиці в будь-яку погоду, а вам по здоров’ю заборонено піднімати більше 1 кг і застужаться, то роботу міняти точно доведеться. Але в інших випадках можливий такий момент, як підміна мотивів. Тобто, відсутність розуміння справжніх причин незадоволеності роботою. У цій ситуації є сенс поспілкуватися з фахівцем.

Візьміть відпустку. Якісно і повноцінно відпочиньте. Можливо, ви просто втомилися. Після відпочинку, на свіжу і «тверезу» голову, оцінити свої можливості, бажання і факти буде набагато простіше.

Якщо ви впевнені у своєму рішенні — змінити сферу діяльності, але не знаєте, з чого почати і куди податися, вам пряма дорога на тренінги з профорієнтації. Там вам допоможуть усвідомити — в який бік рухатися, що вам ближче, що ви зможете подужати, де будуть складності з-за високої конкуренції, і від чого триматися подалі. Знайшли професію, яку з задоволенням «нырнете з головою»? Зважте всі за і проти, розпишіть в блокноті плюси і мінуси. Включаючи зарплату (особливо, якщо ви — головний годувальник у сім’ї), можливість розвитку, конкуренцію, складність навчання, здоров’я та інші фактори.

Виважено й уважно придивляйтеся до нової професії. Не рубайте з плеча, кидаючись у нове життя з запалом молодика. Пам’ятайте, що вам доведеться абсолютно все починати з чистого аркуша — заново підніматися кар’єрними сходами, заново набувати досвід, шукати — куди б вас узяли без цього досвіду. Може, є сенс підвищити кваліфікацію або отримати додаткову в професії, суміжній з вашою? І вже там максимально використовувати весь ваш досвід і знання.

Враховуючи, що перший час доведеться несолодко, подумайте — чи підтримають вас ваші близькі? Настільки стабільно фінансове становище вашої сім’ї, щоб ви якийсь час не могли переживати про нього? Чи є фінансова «подушка», рахунок у банку або «заначка під матрацом»?

Які можливості для розвитку вашої кар’єри принесе нова професія? Якщо перспективи нової роботи — питання ясний, як день, а на старій — просуватися нікуди, це ще один плюс на користь зміни сфери діяльності.

Не йдіть зі старої роботи, грюкнувши дверима. Ні до чого псувати відносини з начальством і колегами — а раптом вам доведеться повернутися? Йдіть так, щоб вас там чекали з розкритими обіймами в будь-який час доби.

Пам’ятайте, що до працівників, що змінив роботу після 30-40 років, роботодавці ставляться дуже насторожено. Але ви, як новачок, маєте безперечні переваги перед молоддю — ви маєте досвід дорослої людини, ви не кидаетесь в крайнощі, не спираєтесь на емоції у прийнятті рішень, у вас є підтримка сім’ї.

Змінити роботу і змінити сферу діяльності — різні речі. У першому випадку ви здатні досягти дуже багато чого, завдяки досвіду і навичкам, у другому — ви почнете з нуля, як випускник Вузу. Це може стати серйозним психологічним випробуванням. Якщо ваші нерви — сталеві канати, то ніхто не завадить вам здійснити задумане.

Дайте відповідь на питання: чи досягли ви того стелі, який взагалі можливий у цій професії? Або все-таки ще є куди прагнути? Чи вистачає у вас освіти для зміни професії? Або вам потрібно час на додаткову освіту? Ваша звична робота для вас виключно тортури і каторга? Або зміна колективу може вирішити цю проблему? У вашій сфері діяльності ви вже майже «пенсіонер» або найближчі 10-20 років вам ніхто не скаже — «вибач, старий, твій вік уже вийшов за рамки нашого цензу»? Само собою, якщо ваша професія зі всіх сторін на сьогоднішній день — суцільний глухий кут, то змінювати її треба, особливо не роздумуючи. Але якщо у вас є хоч якісь сумніви, то старанно й скрупульозно зважте свої бажання та можливості.

По-юнацьки перекреслити свій досвід і знання, почавши все з нуля — це легко. Але доросла людина, на відміну від молоді, здатний забігти вперед, подивитися з боку і зробити вибір з позиції ефективності. Тобто, використовувати свій досвід і знання для подальшого розвитку, а не витрушувати їх у сміттєпровід.

Багато чого буде залежати від вашого сильного бажання вчитися і розвиватися, а також від конкретного віку, від активності, від характеру і потенціалу. Якщо ви звикли керувати, працювати підлеглим буде психологічно складно.

Визначтеся, чого ви ближче: шукаєте ви гідної старості і стабільності або ж хочете здійснити місцем усього життя, всупереч усьому (включаючи маленьку зарплату та інші труднощі).

Якщо ви тверді у своєму рішенні — не відкладайте його на антресолі. Професійні метання в підсумку можуть завести вас у глухий кут і неабияк розхитати нерви.

Якщо ви сумніваєтеся, то почніть з освоєння нової професії в якості хобі. Поступово отримуйте навички і знання, промацують перспективи, отримуйте задоволення. Настане момент, коли ви зрозумієте — пора! Або — «ну його…».

Простудіюйте банк вакансій по своєї майбутньої професії. Чи зможете ви знайти роботу? Яка зарплата вас чекає? Наскільки сильна буде конкуренція? Ви ніяк не програєте, якщо виберете саму затребувану спеціальність, і будете планомірно її освоювати, незважаючи ні на що.

Звичайно, кардинально змінити своє життя — це складний процес, що потребує неабияких сил, наполегливості, рішучості. До певного віку ми обростаємо не тільки досвідом і мудрістю, але і зобов’язаннями, страхом перед невідомістю і «непідйомною».

Але якщо ваша мрія позбавляє вас сну ночами — дерзайте! Просто ставте мету і рухайтеся до неї, всупереч всьому. Прикладів успішної зміни кар’єри у віці «за 40» — безліч.

Головне — вірити в себе!