У міцного і натурального паркету немає конкурентів на ринку оздоблювальних матеріалів, але різноманітність видів перетворює вибір в непросте завдання. Насправді розібратися в тому, який паркет підійде саме вам, не так уже й складно: для цього ми склали покрокову інструкцію.

1. Виберіть матеріал

В основному паркет роблять із твердої і надійної деревини листяних порід. Дубовий паркет має добре виражену текстуру, а його відтінки варіюються від коричнево-зеленого до чорного. Більш бюджетний варіант - паркет з бука жовто-рудого кольору з темними прожилками і біло-медовий клен.

В останні роки на ринку з'явився паркет з екзотичних порід дерева - бамбука, махагона і тика. Вони краще переносять вплив вологи і перепади температур. Крім того, бамбуковий паркет вважається самим екологічним оздоблювальним матеріалом: стебла бамбука ростуть занадто швидко, щоб встигнути увібрати виробничі відходи, які містяться в грунті і повітрі.

pic

2. Визначтеся з фактурою

Крім деревини, вартість паркету визначає його вид. Паркетна дошка - самий бюджетний оздоблювальний матеріал - продається повністю готової до укладання, складається з трьох шарів, але проводиться з різних порід. Дорожчі матеріали - масивна дошка і штучний паркет - складаються з цільної деревини, але вимагають спеціальних навичок при монтажі.

Спеціальний набірний паркет дозволяє створювати на підлозі малюнки. Крім класичної «ялинки», паркет можна викласти з окантовкою або поекспериментувати з деревиною різних відтінків, щоб вийшов візерунок «зебра». Присутність стиків і неідеальної структури верхнього шару більше не вважаються недоліками паркету: навіть викладені паралельно один одному, такі дошки будуть виглядати чуттєво і колоритно.

pic

3. Знайдіть свій колір

Вибір відтінку паркету залежить від стилю приміщення. Світлий сосновий або кленовий паркет добре впишеться в скандинавський або мінімалістичний інтер'єр. Сіра паркетна дошка виразно доповнить інтер'єр в жовтих або бежевих тонах. Паркет жовтого або коричневого відтінку найлегше вписати в інтер'єр: ці відтінки добре поєднуються з будь-якими іншими квітами.

Не бійтеся експериментувати з лакованим чорним паркетом: глибокий темний колір допоможе створити графічний, елегантний інтер'єр. Тільки не забудьте доповнити його світлими деталями - гра на контрасті зробить простір більш об'ємним. Ще один вдалий прийом - поєднувати колір паркету зі стільницями або вертикальною поверхнею меблів: так інтер'єр буде виглядати більш цілісним і гармонійним.

pic

4. Нанесіть покриття

Щоб паркет служив вам довгі роки, його доведеться покрити маслом або лаком. При цьому масло дозволяє відчути структуру і тепло деревини під ногами, а лак закриває деревні пори і відчувається як рівна глянсова поверхню.

З першим матеріалом легше працювати - впорається навіть людина без спеціальних знань, але масляне покриття доведеться оновлювати в середньому раз на рік. Лакове покриття довговічніше: про повторне шліфування можна забути на 6-7 років. Якщо ви хочете постелити паркет у ванній кімнаті, покрийте дошки спеціальним водовідштовхувальним розчином.

pic

5. Враховуйте особливості приміщення

Паркет може стати й інструментом моделювання проблемного простору. Так, дошки, покладені упоперек кімнати, візуально розширять простір, а широкий паркет буде виразно виглядати в маленькому приміщенні. В інших випадках паркет кладуть уздовж від вікна.

Широкий паркет недоречний в приміщеннях з різким перепадом температур і вологості: якщо взимку в квартирі занадто сухо, дошки незабаром покриються тріщинами. Для таких квартир фахівці рекомендують паркет до 110 міліметрів завширшки.

pic Ми в соціальних мережах: ВК ФБ