Багато хто недооцінює важливість коридору в квартирі. Але насправді у нього є маса корисних функцій - важливо їх грамотно розкрити. Розповідаємо, як облаштувати вузький коридор.

Правило №1: прохід повинен бути вільним

Бажання використовувати кожен метр вільної площі часто доводить до крайнощів, і коридори перетворюються в сховище всіляких речей і меблів, які звужують і так невеликий простір. Це призводить не тільки до відчутних незручностей, але і до порушення протипожежних норм: всі проходи і виходи повинні бути звільнені від громіздких предметів, що перешкоджають руху людей. Двоє людей спокійно пройдуть в коридорі шириною 110 см, а боком - в проході шириною в 90 см. Важливо дотримуватися цього правила при плануванні коридору і розташуванні меблів в ньому.

pic

Правило №2: для фарбування стін ідеальні світлі відтінки

Все просто: обробка стін в світлих тонах - відомий прийом візуального збільшення простору. Добре він працює і для вузького коридору. Необов'язково вибирати класичний білий колір: зверніть увагу на світлі, пастельні тони, що гармонійно поєднуються зі стилем вашого інтер'єру і з основними відтінками в ньому.

pic

Правило №3: довгий коридор важливо зонувати

Якщо коридор вузький - це півбіди, а якщо він до того ж ще й довгий, то при неправильному його оформленні може нагадувати перехід між лікарняними корпусами або купейний вагон. Щоб цього уникнути, потрібно візуально розділити коридор на кілька частин за допомогою арки або перегородки, прикріпленої до стіни.

pic

Правило №4: порожні стіни потрібно декорувати

Стіни без декору виглядають занадто самотньо і сумно. Повісьте на них кілька картин, панно, фотографій або влаштуйте цілу експозицію предметів мистецтва, використовуючи ніші з підсвічуванням. Ходити по такому коридору буде набагато приємніше. Але не перестарайтеся: надлишок декоративних елементів може помітно зменшити простір.

pic

Правило №5: кутова стіна повинна бути акцентною

Підкоригувати геометрію вузького і витягнуту коридору можна за допомогою обробки стін. Наприклад, пофарбуйте одну або дві стіни в більш темний, насичений колір. Це візуально зробить коридор більш компактним і акуратним. Якщо ж потрібно трохи витягнути прохід, то для забарвлення кутових стін краще вибрати більш холодні, світлі відтінки.

pic

Правило №6: більше дзеркал в інтер'єрі

Використання дзеркал в оздобленні стін коридору - ще один виграшний візуальний прийом. Досить додати дзеркала тільки на одну зі сторін коридору, і він стане візуально ширше. Але при цьому обробка стіни навпроти дзеркального полотна повинна бути в світлих тонах, інакше фокус з розширенням простору не вдасться.

pic

Правило №7: якщо двері, то розсувні

Розкрите дверне полотно «з'їдає» простір вузького коридору. При установці дверей бажано передбачити, щоб всі вони відкривалися всередину кімнат. Однак це не завжди можливо. Оптимальне рішення - замінити звичайні двері на розсувні або зовсім від них відмовитися.

pic