(*21 липня у народі здавна вшановували великомученика Прокопія. І до сьогодні збереглися прикмети та забобони пов'язані з цим днем. *)

У православної церкви 21 липня відзначається пам'ять Святого Прокопа, який народився в Єрусалимі за часів правління імператора Діоклетіана, який займався переслідуванням прихильників християнської віри.

Жінки на Прокопія до сходу сонця йшли на городи рвати кріп як засіб для лікування головного болю. Відваром кропу змивали голову, а дітей купали у ваннах.

Перед роботою 21 липня прийнято було служити молебень, а потім - накривати столи з багатим частуванням. Вимовляли 21 липня різні замовляння, які були спрямовані не тільки на успішну роботу, але і на те, щоб, наприклад, спина не боліла, оси не жалили і т. д.

У народі святого Прокопа називали Жнивником. Прийнято було зав'язувати перший стислий 21 липня сніп.

Його перев'язували рушником і зберігали в передньому кутку хати до свята Покрови Богородиці, після чого згодовували худобі, вважаючи, що корови і кози в цьому випадку взимку більш охоче будуть їсти підготовлений для них корм.

Пасічники до Прокопа збирали бджолині рої, однак після цього дня з них намагалися не створювати нових сімей, бо тоді бджоли не встигали запастися на зиму медом.

Селяни вірили в те, що саме 21 липня на полях можна зустріти комаху - комаху-шкідника, який звивається в клубок і катається по землі. Якщо людині під ноги попадеться цей клубок, то це, по прикметі, віщує благополучний рік. Тому, була поширена традиція вирушати в цей день на пошуки комахи.

Що ж до погоди, то дощі 21 липня віщували негожі дні.