Напій з бобів шоколадного дерева є популярним в багатьох країнах. Раніше напій з натурального какао був надзвичайно дорогим продуктом і славився своєю тонізуючою дією. Сьогодні какао використовується для виготовлення шоколаду, напоїв і косметики.

1. Про какао знали ще стародавні ацтеки. Вони шанували цей продукт як священний дар богів. Саме ацтеки почали першими робити терпкий пряний напій з плодів какао, але він сильно відрізнявся від всім відомого. Так, ацтеки готували його з суміші води, маїсу, какао, ванілі, гострого перцю і солі. Напій какао у ацтеків мали право пити тільки представники еліти.

2. У Центральній Америці також готували і спиртний напій какао. Його виготовляли з перебродивших плодів шоколадного дерева.

3. В Європу какао привезли іспанці, і було доступне тільки найбагатшим верствам суспільства. В Іспанії прийнято було готувати какао з не менш цінними і дорогими прянощами — корицею і ваніллю. Цукор в какао почали додавати набагато пізніше.



цікаві факти про какао

4. Сьогодні для приготування напою какао використовуються какао-порошок. Перемелені боби какао пресують, отримують масло, яке є основою шоколаду, а сухий залишок перетирають в какао-порошок.

5. Для виробництва 1 кг какао-порошку необхідно близько 40 плодів.

6. Какао містить алкалоїд теобромін. На відміну від кофеїну він не викликає звикання і надає м’який тонізуючий ефект.

7. Напій з натуральних какао-бобів рекомендують пити людям із захворюваннями дихальної системи, особливо хворим на бронхіальну астму.

8. Незважаючи на те що какао більш калорійний напій, ніж кава або чай, його помірне вживання не викличе проблем із зайвою вагою, якщо не додавати в нього багато цукру. Пару ковтків такого напою здатні втамувати голод.

9. Ще стародавні ацтеки відзначили властивість напою з какао-бобів стимулювати потенцію. Відомо, що імператор ацтеків Монтесума випивав по кілька чаш какао, перш ніж відвідати дружин свого великого гарему.

10. Вважається, що шоколад шкідливий для зубів. Насправді шкідливий цукор та інші домішки, які додають в цей продукт. Натуральний какао-порошок з плодів какао, згідно з дослідженнями, захищає зуби від карієсу краще, ніж фторид, який міститься в зубних пастах.

Джерело