Прийняти закон про заборону розведення собак бійцівських порід у густонаселених місцях та населених пунктах проситимуть Верховну Раду України депутати Рівненської міської ради. Відповідний проект рішення вже опубліковано на сайті установи. Його планують розглянути під час засідання сесії 21 липня.

Проектом рішення також передбачається заборонити розведення собак бійцівських порід на території Рівного з 1 серпня цього року. Зокрема, мова йде про скандальний розплідник тибетських мастифів, який розміщений на вулицях Костромській і Д. Галицького.

У самому ж зверненні Рівне нської міськради зазначається наступне:

“Згідно статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

У багатьох розвинених країнах світу діє заборона розведення собак бійцівських порід. Зокрема, в 1991 році у Великобританії було заборонено розведення бійцівських порід собак.

У 2001 році в Німеччині заборонили утримувати собак бійцівських порід.

У 2001 році у Франції також була введена заборона на утримування бійцівських собак або обов'язкову стерилізацію пітбулів.

Собаки бійцівських порід становлять велику небезпеку для життя і здоров'я людей.

Ситуація для нашого міста стала особливо гострою. 12 липня 2016 року мешканець міста Рівного отримав тілесні ушкодження в результаті нападу тибетських мастифів, які зараз знаходяться у розпліднику на території ПАТ “Рівне нський радіотехнічний завод” поблизу житлових будинків. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

З огляду на зазначене, та враховуючи необхідність забезпечення безпеки для життя і здоров'я громадян, Рівне нська міська рада просить Верховну Раду України прийняти у найкоротші терміни Закон України про введення заборони розведення собак бійцівських порід в густонаселених місцях та населених пунктах України.”

Нагадаємо, необхідність прийняття такого рішення була викликана обуренням рівнян, які мешкають по сусідству з розплідником тибетських мастифів на вулицях Костромській і Д. Галицького. Пси неодноразово кусали людей. Останній випадок завершився для постраждалого пенсіонера лікарнею.