Розлучення - це важкий та переломний момент для всіх членів родини. Особливо дітей, адже їх психіка особливо вразлива та несформована. Поради парам, котрі розлучаються, але намагаються найменш травмувати дитину.

1. Поясніть дитині причину розлучення.

Не обов'язково говорити, що один з батьків винний перед іншим. Тут важливо, щоб ви говорили з дитиною, вдвох із вашої колишньою половинкою, без взаємних звинувачень, в доброзичливому тоні. Дитина дуже тонко відчуває брехню та нещирість в словах.



pic

2. Не "діліть" дитину.

Пам'ятайте, що всі "розбірки", конфлікти та звинувачення повинні проходити БЕЗ ДИТИНИ! Обговоріть (якщо можете відразу) з ким буде дитина, не діліть її, це ж ваше спільне дитинча, і йому ви потрібні обоє. Це сильний емоційний стрес і для дітей, і для вас.

3. Не обмежуйте час зустрічі.

Нехай один із пари також бере участь у вихованні дитини - забирає зі школи, курсів, робить домашнє завдання і т.д. Чим більше часу ви обоє будете проводити з дитиною, займатися з нею, тим краще для психічного стану дитини.

4. Будьте послідовні.

Намагайтеся обговорювати всі важливі для дитини речі і події разом. Дитина їде із класом - обговоріть наперед, не ставте до відома, коли дитина буде в дорозі. Також розробіть спільний вектор дій - один забороняє, інший не має права дозволити.



pic

5. Не купляйте любов дитини. У обох батьків, особливо після розлучення, прокидається бажання придбати більше солодощів, іграшок, та й взагалі бути кращим ніж він/вона, аби позлити колишнього чоловіка або дружину, а також почути від дитини: «Я люблю тебе більше, ніж…». Це хибний шлях, котрий в кінцевому результаті "дарує" тільки негатив.

6. Будьте відповідальними.

Не обіцяйте того, чого не зможете виконати. Дитина вірить вам та чекає на вас. Краще змовчати, аніж травмувати почуття дитини.



pic

7. Дитина - наше віддзеркалення Вони - це ми. Тому, правильні звички в першу чергу повинні йти від вас, змінюйте себе, не робіть того, що забороняєте дитині. З повагою ставтеся до колишніх - з віком ваш малюк зрозуміє ситуацію, проте поки - варто показати гідний приклад та уникнути дріб'язкових та непотрібних для малечі конфліктів.