Найкорисніші - сезонні ягоди і фрукти, які виростають у вашому рідному регіоні. Проте, яка ж користь таїться під смачними ягідками, знають не всі.

1. Суниця

Енергетична цінність: 45 ккал на 100г.

Корисні речовини: яблучна, лимонна, хінна і інші органічні кислоти, різні вітаміни (каротин, С і групи В), мінерали (кобальт, залізо, кальцій, фосфор, марганець), дубильні речовини, ефірні олії, фітонциди.

Кому потрібна: як хворим, так і здоровим людям, а особливо дітям, вони стимулюють імунітет, мають протинабрякові та сечогінні властивості, діють як жарознижуючий і протизапальний засіб.

Скільки можна: натуропати стверджують, що з'ївши за сезон 16 склянок (по склянці на день) суниць, можна «зарядитися» здоров'ям на цілий рік!

Протипоказання: суниця, як і будь-які червоні ягоди, може викликати алергічні реакції, а якщо у вас є проблеми зі шлунком, їжте її з натуральним йогуртом або нежирної сметаною, так можна захистити слизову оболонку від подразнення фруктовими кислотами.

2. Полуниця

Енергетична цінність: 40 ккал на 100 р.

Корисні речовини: аскорбінова і нікотинова кислоти, рибофлавін, рутин, мікроелементи (залізо, кальцій, фосфор, магній, йод).

Кому потрібна: відбілює і очищає шкіру, має протинабрякові, протизапальними і сечогінними властивостями, знижує рівень артеріального тиску та цукру в крові, зміцнює стінки судин і імунітет. Скільки можна: рекомендована денна норма - 400-700 р.

Протипоказання: як і у суниці. З обережністю - людям з проблемами шлунково-кишкового тракту (через насіння, які можуть подразнювати слизову сильніше, ніж суниця).

3. Чорна смородина

Енергетична цінність: 45 ккал на 100 р.

Корисні речовини: за хімічним складом ягоди чорної смородини є природним концентратом вітамінів, особливо вітаміну С, так необхідного людському організму. Міститься гамма-ліноленова кислота, одна з найважливіших ненасичених жирних кислот, яку наш організм не може виробляти самостійно.

Кому потрібна: широко використовують в медицині як тонізуючий серцево-судинну систему засіб, вони корисні при застуді, деяких інфекційних захворюваннях, гастритах, виразці шлунка, мають легку сечогінну і потогінну дію, знімають спазми гладких м'язів, благотворно впливають на стінки кровоносних судин. Недолік гамма-ліноленова кислоти призводить до випадання волосся, сухість шкіри, зниження функції печінки, ожиріння, неврозів, сексуальних розладів (включаючи безплідність) і до зниження опірності інфекціям. Тому смородина особливо необхідна жінкам.

Скільки можна: «переїсти» її практично неможливо! Алергії на смородину практично ніколи не буває, на шлунково-кишковий тракт вона діє м'яко.

4. Чорниця

Енергетична цінність: 62 ккал на 100 р.

Корисні речовини: органічні кислоти - лимонна, молочна, хінна, щавлева, яблучна і бурштинова. Саме такий унікальний кислотний склад, багато в чому, визначає її унікальні лікувальні властивості. Крім того, до складу чорниці входять багато, необхідні нам для нормальної життєдіяльності, мінерали (солі заліза, калію, марганцю, міді, сірки, фосфору, хрому і цинку). За змістом марганцю чорниці немає рівних серед рослин. Крім того, в чорниці присутні: каротин (вітамін А), вітаміни групи В, вітаміни С і РР, дубильні речовини, спирти і ефірне масло.

Кому потрібна: допомагає нормалізувати травлення, її використовують при проносах, так і при запорах. До того ж, чорничний сік має бактерицидну дію. Завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів, вживання чорниці, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Рекомендується вживання чорниці та чорничні киселів і морсів, в якості профілактики тромбозів і інфаркту міокарда. Завдяки особливій речовині (антикоагулянту), що входить до складу чорниці, знижується згортання крові. Завдяки своїм бактерицидним властивостям, чорниця корисна при запаленнях сечостатевих шляхів і нирок. При сечокам'яної хвороби корисно, крім вживання в їжу ягід чорниці, пити відвар з її листя. Чорниця сприяє оновленню клітин сітківки ока і покращує кровообіг. Цим обумовлено її благотворний вплив на наш зір. Вживання чорниці в їжу корисно всім, чия професія пов'язана з тривалим напруженням зору. Згідно з останніми дослідженнями, систематичне вживання чорниці в їжу, допомагає зберегти мозок молодим і уникнути хвороби Альцгеймера. Корисно вводити в свій раціон чорницю всім, чия діяльність пов'язана з великим розумовим напруженням. Це сприятливо позначається на роботі мозку і розумових здібностях.

Скільки можна: до 700 грамів у день.

Протипоказання: при хворобах підшлункової залози. А також чорниця здатна накопичувати в собі радіоактивні речовини. Тому купуючи на ринках, вимагайте сертифікат безпеки, який видає росспоживнагляд.

5. Малина

Енергетична цінність: 41 ккал на 100 р.

Корисні речовини: органічні кислоти (яблучна, лимонна, винна саліцилова і ін), пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, клітковину, вітамін С (особливо багато його в листках - в 20-30 разів більше, ніж у плодах), вітаміни А, В2, РР, бета-ситостерин, що має протисклеротичні властивості, ефірну олію, кумарини та антоціани. А також калій (причому значно більше його в сухий), сполуки заліза, міді, фолієвої кислоти.

Кому потрібна: традиційно застосовують при простудних захворюваннях, грипі, гострих респіраторних інфекціях, загостренні болю в суглобах, при радикуліті та інших захворюваннях: при лихоманках і невралгічних явищах. Кумарини нормалізують згортання крові і знижують рівень протромбіну, антоцины мають капилляроукрепляющими і протисклеротичні властивості.

Скільки можна: по 120-150г двічі на день.

Протипоказання: алергену. Завдяки жарознижувальну властивостям, може зіграти злий жарт - якщо після малини попити холодної води або з'їсти морозиво, то можна застудитися, застудив мигдалини.

Джерело