Чи не всі батьки хочуть, аби їх малеча була найкращою та найрозумнішою. Особливо перед тим, як відправити її до першого класу. Що батькам майбутніх першачків потрібно знати про готовність дітей до школи - читайте далі.

Чимало батьків на питання про готовність дитини до школи, дадуть відповідь про вміння читати, писати, лічити. Напевно це буде й все. Лікарі логопеди з цим погодяться та напевно підтвердять важливість цих умінь. Проте на перше місце виходить якість оволодіння знаннями та навичками. В чому ж полягає готовність дитини до школи? Педагоги і психологи вважають головним – сформувати в дитини готовність пізнавати, валіза знань безсумнівно важлива, проте малюки вже з перших класів повинні мислити.

Три аспекти шкільної зрілості

- інтелектуальний;

- емоційний;

- соціальний.

Під інтелектуальною зрілістю дитини слід зазначити концентрацію уваги, аналітичне мислення, уміння відтворювати зразок, розвиток дрібної моторики пальців рук.

Емоційна зрілість - виконання не надто цікавого завдання для дитини, впродовж певного часу.

До соціальної зрілості психологи та логопеди відносять потребу дитини в спілкуванні з однолітками, те, як дитина поводить себе у колі дітей, у статусі учня.



pic

Мислення = словниковий запас. Саме перше найкраще розвивається при оволодіння останнім. Саме мислення суттєво покращується при збільшенні словникового запасу дошкільнят. На шостому році життя активний словниковий запас дитини має складати від 2500 до 3000 слів. Висловлювання дитини стають більш повними та точними. В п’ятирічному віці діти переповідають казки, самостійно складають розповідь, оволодівають монологічним мовленням. Складні речення відтепер постійно використовуються малечею.

В мовленні дитини з’являються слова, що позначають якість предметів, матеріал з яких вони зроблені (дерев'яний стілець, паперовий літачок). Дитина використовує синоніми та антоніми. Дитина вже правильно узгоджує іменники з іншими частинами мови. В мовленні п’ятирічок у вжитку вже є присвійні прикметники (заячі вушка, собача лапа), діти перестають пропускати склади, слова у реченні.

Звуковимова значно поліпшується. Шиплячі звуки (ш, ж, ч) та звуки р, рь в більшості дітей вже правильно вимовляються. Але все ж таки, можливі і "похибки", спотворення тих чи інших звуків.



pic

Усім відомо - діти полюбляють ставити запитання. Дорослі повинні обов’язково уважно ставитися до цього. Інколи достатньо і самому відповісти, подекуди - дати дитині самій дати шанс мислити: «А як думаєш ти?», «Подумай сама», «Чому ти саме так сказав?». Сприйняття навколишнього світу - акцент для дошкільнят. Майбутній першачок повинен вміти розказати про предмет, порівняти його з іншими, назвати його колір, форму, величину, описати рослину, тварину, картинку. Причому в цьому випадку не слід списувати помилки, на кшталт неправильного мовлення, випадання складів, невимови окремих букв та звуків.

Також, запорукою готовності до навчання є розвиток дрібних м’язів пальців рук, це впливає і на розвиток мовлення дитини, і на підготовку руки до письма.

Яким чином краще розвинути дрібну мускулатуру руки дитини?

- Розминати тісто, глину, пластилін, м'яти тканину, поролон і т.д.

- Дрібні намистинки, бісер, кульки - водити кінчиками пальців.

- Плескати в долоньки - легенько, сильно. Чергувати.

- Зав’язувати вузлики, шнурівку на взутті, косички лялькам або ж прості хвостики.

- Малювати ручкою. олівцем, крейдою. Чергувати штрихування із плавним замальовуванням середини або ж проводити контури (розмальовки).

- Аплікації - розрізати папір, картон на дібні, середні та великі елементи.

- Складання пазлів: м'які, маленькі та великі частинки, поролонові, із тканини або ж пластику.

- Камінь-ножиці-папір - ніби забавка, а допомагає розвивати мускулатуру пальців.

Мовлення та підготовка дитини у цьому сенсі - є особливою, адже це стимулює інтелектуальну, емоційну, мотиваційну готовність майбутніх першачків та готовність до спілкування із вчителями та однолітками. Саме цей фактор передбачає достатню адаптацію дітей до умов шкільного навчання, до нових вимог та режимів.

pic