День святого Валентина - не єдиний у році, коли можна святкувати своє кохання. Для цього існує також 8 липня. У православному світі - це день покровителів шлюбу, любові і вірності, святих Петра та Февронії. Святкування та історія у цих свят різна.

За житієм святих князь Петро, який зайняв Муромський престол у 13 ст., захворів проказою. І нічого не могло його зцілити, окрім дівчини Февронії, яка потім стала його дружиною. Разом вони прожили щасливе, але нелегке життя. Святі померли в один день і в одну годину. Ховали їх не разом, але через день Господь поєднав їх могили, розповідає священик Микола Капітула. Святий отець каже, що основна відмінність цього свята від Дня Св. Валентина, власне, у його історії.

На відміну від Дня Святого Валентина, у день покровителів любові подарунки або валентинки дарувати не обов'язково, головне - підтримувати один одного теплим словом. Рівняни про це свято не знають, але кажуть, щоб зізнаватись у коханні привід не потрібний.

Святкування православного Дня закоханих, як і будь-яке свято, слід починати із відвідин церкви, кажуть священики. А от вінчатись 8 липня не бажано, адже триває піст.