Для оздоблення стін є маса варіантів. Але навіть найдорожчий оздоблювальний матеріал може зіпсувати всю картину, якщо стіна під ним була неправильно підготовлена. Розповідаємо, як цього уникнути.

1. Шпалери

Головна перевага цієї обробки стін - простота роботи. Але за умови, що стіни будуть ідеально рівними, інакше набухання і поступового відклеювання шпалер не уникнути.

Що робити? В першу чергу потрібно позбутися від усіляких нерівностей. Найпростіший спосіб - прикріпити до стіни листи гіпсокартону. Але до цього варто вдаватися, якщо кривизна стін більша 5-6 см. В інших випадках поверхню грунтують, штукатурять, знову грунтують, закладають дрібні нерівності тонким шаром шпаклівки та затирають дрібним наждачним папером.

Порадник: флізілінові та вінілові шпалери краще приховати недоліки стін.

pic

2. Фарба

Без спеціальних навичок і досвіду навряд чи результат фарбування вас порадує. Більше половини успіху залежить від якісно вирівняних стін. Стіни під фарбування мають бути чистими, сухими та рівними.

Що робити? Під матове забарвлення можна використовувати гіпсову або полімерну шпаклівку. Під глянсове фарбування або у випадку з додатковим освітленням стін необхідно ще нанести і тонкошарову готову шпаклівку.

Порадник: перед фарбуванням потрібно прогрунтувати поверхню, щоб уникнути додаткових витрат фарби.

pic

3. Рідкі шпалери

На відміну від фарби рідкі шпалери не так виразно демонструють недоліки стіни. Тому ідеально рівна поверхня під них не обов'язкова.

Що робити? Важливо позбутися дрібних дефектів: отвори від цвяхів, ямки, западини, виступи (від 2-3 мм на ділянці стіни менше метра). Інакше помітно збільшиться витрата рідких шпалер, і можуть з'явитися розмиті плями від нерівномірного нанесення. Надійний варіант - обробити стіни гіпсовою шпаклівкою та покрити шаром грунтовки.

Порадник: для отримання якісного відтінку рідких шпалер їх колір повинен збігатися з відтінком стіни, або поверхня повинна бути однотонно-світлою.

pic

4. Керамічна плитка

Головний нюанс: основа повинна бути міцною, в іншому випадку плитковий клей разом з плиткою відірветься від стіни.

Що робити? Після очищення стіни від наявного на ній старого покриття потрібно визначити ступінь її кривизни за допомогою рівня. Якщо поверхня рівна, можна використовувати тонкошаровий плитковий клей. Якщо помірно-рівна, використовуйте товстошаровий клей - він скоректує кривизну. Якщо ж поверхня дуже нерівна, найкраще спочатку нанести штукатурку або використовувати гіпсокартон.

Порадник: вибирайте клей виходячи з параметрів вашої плитки - розміру, умов експлуатації....

pic

5. Декоративна штукатурка

Багатство текстур і забарвлень дозволяють декоративним видам штукатурки приховувати невеликі недоліки стіни. І для їх основи ідеально рівної поверхні не потрібно, якщо використовуєте «грубу» декоративну штукатурку. Але чим тонша структура штукатурки, тим якіснішим і рівним має бути основа.

Що робити? За допомогою штукатурки отримуємо рівну, але не обов'язково гладку поверхню. Потім використовуємо спеціальну ґрунтовку під декоративну штукатурку і починаємо наносити декоративну штукатурку згідно інструкції на упаковці.

Порадник: декоративну штукатурку краще наносити на одну стіну за один раз для отримання рівномірного малюнка.

pic

6. Штучний або натуральний камінь

З його допомогою в інтер'єр можна додати натуральні, природні акценти. Але врахуйте, що суцільна кам'яна стіна виглядає дуже похмуро - набагато краще чергувати місця з укладанням каменю і рівними ділянками зі світлою фарбою, шпалерами або штукатуркою.

Що робити? При укладанні каменю поверхня повинна бути рівною і міцною. Чим товшчий камінь, тим міцніша повинна бути поверхня. Після обов'язкового очищення від старих покриттів і обробки ґрунтовкою, стіну вирівнюють цементною штукатуркою і дають як слід просохнути. Після остаточного висихання стіни можна приступати до укладання каменю. Його необхідно укладати на спеціально призначений для натурального каменю клей.

Порадник: для меншої затрати часу для вирівнювання стін вибирайте камені з рельєфною поверхнею.

pic

7. Декоративні панелі

Асортимент панелей по виду матеріалу, текстурі, малюнку, відтінку - величезний. Але вимоги до підготовки основи під них приблизно однакові і в цілому мінімальні.

Що робити? Якщо поверхня стін відносно рівна, то панелі клеяться відразу на стіну, а якщо ні, то для монтажу використовують спеціальну обрешітку у вигляді рейок або брусів з дерева, розташованих на відстані 30-40 см одна від одної.

Порадник: для зручності і естетики монтажу не забудьте встановити завершальну для панелей фурнітуру - зовнішній і внутрішній кут.

pic