Консультанти з питань децентралізації Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС розпочали "Децентралізаційний марафон" у Володимирецькому районі. В планах консультантів - відвідати усі громади згідно перспективного плану і донести основні аспекти створення ОТГ.

Вже 5 липня консультанти відвідали Городецьку та Рафалівську громади.

Городецька громада має зацікавленість у створенні ОТГ. Сільські голови, секретарі рад, депутати та активісти, разом з консультантами обговорили усі важливі питання. Зокрема цікавились – чи будуть введені на селі шерифи, які повноваження матиме створена об’єднана громада, чи вистачить субвенції на дошкільну освіту. Найбільш болюче питання – земельні відносини. Адже тут є науково-дослідне підприємство на державній землі, але в межах громади. Тож люди цікавились, кому належатиме ця земля. Сільські ради ще не прийняли рішень про об’єднання, адже не до кінця вирішили з ким хочуть об’єднатися. Хтось має думки щодо приєднання до Володимирця, а деякі сільради хочуть бути самостійними. Тож, експерти порадили швидше визначитись та прийняти рішення, аби об’єднатися цього року.

У Рафалівській громаді зустріч пройшла спокійніше, адже люди вже неодноразово обговорювали майбутнє об’єднання.

Консультанти нагадали про фінансові переваги після об’єднання, розповіли чим займатиметься ЦНАП. У Рафалівській громаді є перспектива розвитку, тут населення складатиме понад 5 тисяч осіб. Представники сіл пообіцяли пришвидшити прийняття рішень, однак у якому форматі об'єднаються ще невідомо.

Про це повідомляє проект ПУЛЬС, Рівне нського відділення АМУ