Ця лісова ягода використовується в сирому вигляді, а також основою для компотів, джемів і варення. Крім цього, чорницю дуже часто сушать і використовують взимку не тільки в кулінарних цілях, але і для лікування всіляких захворювань.

Корисні властивості чорниці

Хімічний склад чорниці унікальний. Вона містить такі вітаміни, як А, С, Е і D, а також пектини, яблучну, молочну, щавлеву і нікотинову кислоти, каротин і дубильні речовини, марганець, кальцій, залізо, флавоноїди і глікозиди. Крім цього, чорниця є потужним природним антиоксидантом, який впливає на клітини, сприяючи посиленню регенераційних процесів. Тому ягоди чорниці рекомендується використовувати для омолодження організму і профілактики онкологічних захворювань.

Варто також відзначити, що чорниця благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, сприяє поліпшенню зору і активує мозкову діяльність. Також чорниця незамінна при різних розладах шлунково-кишкового тракту, зокрема, харчових отруєннях, які супроводжуються блюванням та діареєю. Плюс до всього, ягоди чорниці впливають на вироблення дофомина – так званого гормону росту, який відповідає за формування м’яких і кісткових тканин в організмі людини.

Завдяки своїм протизапальну, в’яжучу і антибактеріальним властивостям чорницю часто використовують для лікування різних вірусних захворювань, застуди, ангіни, а також екзем, опіків і гнійних ран. Крім цього, дана рослина незамінне при боротьбі з подагрою і ревматизмом, виразковою хворобою шлунка, коліт і гастритом.

Чорниця: протипоказання

З-за того, що в чорниці міститься щавлева кислота, її категорично протипоказано людям, які страждають на сечокам’яну хворобу, панкреатит і мають проблеми з жовчовивідними шляхами. Крім цього, вона може викликати серйозну харчову алергію у тих, хто володіє підвищеною чутливістю до компонентів,які входять до складу ягоди. Слід також зазначити, що чорниця має властивість накопичувати в собі шкідливі речовини з навколишнього середовища і, зокрема, радіацію. Тому збирати чорницю слід в екологічно безпечних районах, інакше замість ліків вона перетвориться на отруту.

Джерело