365-ту річницю битви під Берестечком вшанували на Рівненщині. До села Пляшева з"їхалося декілька тисяч людей, аби відзначити подвиг козаків, котрі в бою захищали рідну землю. Також поблизу Свято-Георгіївського храму таборували козацькі організації, свої творіння представили народні умільці не лише з Рівненської, а й інших областей України. Відслужив панахиду Патріарх Філарет.

Тисячі людей вже від самого ранку почали з'їжджатися до Національного історико-меморіального заповідника "Поле Берестецької битви". Саме тут, влітку 1651 року зійшлися армії Богдана Хмельницького та польського короля Яна Казимира. Козаки, селяни зійшлися у смертельному бою з поневолювачами рідної землі — польською шляхтою. Втрати українського війська за неофіційними даними становлять близько десяти тисяч осіб. Панахиду за загиблими відслужив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

У своїй промові він наголосив, що так як нині на Сході України, так і тоді козаки поблизу Берестечка боронили свою землю і віддавали свої життя за неї. Патріарх Філарет також додав, що український народ не повинен втрачати надію та надихатися подвигом козаків. На своєрідному ярмарку поблизу монастиря розгорнулися ятки із наїдками, витворами мистецтва, національним одягом. Козаки таборували, пригощали відвідувачів смачним кулішем, влаштовували показові виступи. З-поміж величезного вибору товарів можна було знайти виготовлені і власноруч. Майстри подекуди приїздили не лише з Рівне нської, а й інших областей. Гість із Кременеччини, пан Сергій привіз вироби, котрими зацікавив чимало люду.

Шукайте - і вам-таки пощастить. Це про знімальну групу Першого місцевого, адже аби віднайти оригінальні та неповторні екземпляри народної творчості ми обходили чимало яток І таки знайшли унікальні. Зокрема, це вироби жительки Боремля пані Оксани, котра власноруч готує матеріал для іграшок. А далі - це фантазія та умілість рук, і тільки позитивні емоції від покупців.

Поки ми брали інтерв`ю у майстрині солом`яної іграшки, маленька відвідувачка виставки Іринка зацікавилася не менше нас, і уважно роздивлялася вироби.

Вшановуючи пам`ять полеглих у Берестецькій битві, волонтерські організації нагадували, що і нині йде війна на Сході України. І там, як і понад три сотні років тому, такі ж молоді українці боронять свою землю.

Телеверсію вшанування пам`яті героїв Берестецької битви глядачі Першого місцевого матимуть змогу побачити найближчим часом. Тож слідкуйте за анонсами на сайті та в ефірі телеканалу.